Linkovi

RH će jamčiti za Rahima Ademija (12/1/02) - 2002-01-12


Hrvatska vlada haaškom će Tribunalu garantirati za generala Rahima Ademija, čiji su odvjetnici zatražili privremeno puštanje do početka suđenja.

Vlada će garantirati da general Rahim Ademi neće pobjeći odluči li ga Vijeće haaškog suda privremeno, do početka suđenja, pustiti iz pritvora, potvrdili su novinarima vodećih dnevnih listova premijer Ivica Račan i njegov zamjenik Goran Granić.

Pojavljivanje predstavnika hrvatske Vlade pred vijećem haaškog suda predložila je obrana Rahima Ademija jer je sud, zbog bijega umirovljenog generala Ante Gotovine i nedostavljanja dokumentacije o Medačkom džepu, nevjerodostojnim ocjenio vladina načelna jamstva.

U Den Haag će otputovati zamjenik premijera Goran Granić kako bi sudskom vijeću ponudio jamstva o sigurnosti svjedoka i dokaza za koje strahuje tužiteljstvo. Odvjetniku generala Ademija, Čedi Prodanoviću, zamjenik premijera potvrdio je spremnost da Tribunalu ispred Vlade pruži dodatna tražena jamstva koja se, kazao je Čedo Prodanović Glasu Amerike, odnose na tehnička pitanja, od dočeka generala Ademija na aerodromu do sigurnosti njegova kretanja u Hrvatskoj.

"Zamjenik premijera u Haagu će imati mogućnost da sud uvjeri u ozbiljnost vladinih namjera. Dodatna jamstva povećavaju šanse generala Ademija," kazao je Čedo Prodanović. Ademijev odvjetnik još nije dobio poziv na ročište na kojem će sudsko vijeće odlučivati o zahtjevu obrane za privremenim puštanjem.

Uvjeren u svoju nevinost general Rahim Ademi sudu se dobrovoljno predao u srpnju prošle godine. Optužen je za ratni zločin kojeg su hrvatske snage počinile nad srpskim civilima u Medačkom džepu 1993.

Sud je prošle godine nakon primitka garancija od nove vlade u Beogradu na slobodu do početka suđenja pustio Biljanu Plavšić, bivšu predsjednicu Republike Srpske optuženu za genocid. Nedavno su puštena i trojica bosansko-hercegovačkih generala za koja su garantirala dvojica ministara Federacije BiH koji su se osobno pojavili pred sudom.

XS
SM
MD
LG