Linkovi

"Čvrst, ali uljudan odnos" prema zarobljenicima u Guantanamu (12/1/02) - 2002-01-12


Američki dužnosnici kažu da je odnos prema zarobljenim članovima i talibana i al-Qaide u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi “čvrst, ali uljudan”.

Pukovnik Terry Carricho kaže da se dvadeset zarobljenika "ne osjeća lagodno", ali je donos prema njima human. Prema njegovim riječima, niti jedan od zatvorenika nije dobio sedativ, a svima je dan Kuran.

Prvu noć u američkoj vojnoj bazi Guantanamo zatvorenici su proveli pod pojačanim mjerama sigurnosti. Spavali su na madracima od spužve, postavljenima u ograđenom žičanom prostoru na otvorenome.

Američki dužnosnici kažu da su ovi zatvorenici bili neki od najgorih elemenata u al-Qaidi i talibanima.

Međunarodna organizacija koja prati poštivanje ljudskih prava, Amnesty International, ističe zabrinutost glede uvjeta koji vladaju u vojnoj bazi.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld, u međuvremenu je izjavio da uhićeni talibani i pripadnici al-Qaide neće imati status ratnih zarobljenika što znači da neće imati ni zaštitu zajamčenu Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima.

Državni tajnik Colin Powell je najavio da će idućeg tjedna otputovati u Afganistan kako bi se upoznao s članovima nove vlade te kako bi iz prve ruke vidio kako teku pripreme za obnovu te zemlje.

XS
SM
MD
LG