Linkovi

Orange County - film djece slavnih roditelja (12/1/02) - 2002-01-12


Ovog vikenda u američkim se kinima počeo prikazivati film kojemu glavnu značajku predstavljaju - djeca holivudskih zvijezda! Više o filmu Orange County - u prilogu Alana Silvermana.

U najnovijem iz žanra "tinejdžerskih filmova", jedan kalifornijski srednjoškolac, kojemu je inače glavna preokupacija surfing, odluči studirati na prestižnom sveučilištu Stanford. Štoviše, džepno izdanje knjige koju nađe na plaži ponuka ga ne samo na studij, nego i na odluku da postane pisac. Zaplet radnje, kao što se može i pretpostaviti, vezan je uz nevolje s upisom na sveučilište Stanford.

Glavnu ulogu tumači Colin Hanks, sin slavnog Toma Hanksa, koji smatra da film Orange County nadilazi uobičajene tinejdžerske filmove: "Nevolje s kojima se sučelio Sean Brumder nešto su sa čime sam se mogao poistovjetiti. Inače mi je teško poistovjetiti se s likovima iz tinejđerskih filmova. Nije mi to uspijevalo niti kad sam bio tinejđer, u srednjoj školi, a sada još i manje, premda su mi tek 24 godine. No, ovdje sam mogao mnogo toga prepoznati i zato mi se čini da je to podjednako film za odrasle koliko i za tinejdžere. Film je smiješan, ali, istodobno, i vrlo iskren. To je priča o mladiću koji otkriva sebe na prilično čudan način, u okruženju čudnih ljudi."

Među tim čudnim ljudima je i dvoje koji su neke od najvećih prepreka Seanu Brumderu u nakani da se upiše na sveučilište Stanford - majka koja ga je neumjereno razmazila i stariji brat, besposleni ovisnik o drogama. Uz mladog Hanksa, glavnu žensku ulogu, njegovu kolegicu iz razreda i najbolju prijateljicu, Ashley, tumači Schuyler Fisk, kćerka slavne mame Sissy Spacek. Po njenom mišljenju, premda naslov filma upućuje na jedan okrug južne Kalifornije, priča je bliska mladima iz bilo kojeg drugog mjesta u Americi: "Orange County, mjesto radnje filma, za mene predstavlja bilo koji grad. Trava uvijek izgleda zelenija negdje drugdje nego u vlastitom rodnom gradu. Mislim da Sean Brumder u ovom filmu prelazi čitav put do konačnog saznanja da mjesto odakle je krenuo je upravo ono gdje i želi biti."

Baš kao što su tumači glavnih uloga djeca slavnih roditelja, tako je i redatelj filma Orange County, Jake Kasdan, sin slavnog oca Lawrenca, iz čije je radionice, među ostalima, izašao i film "The Big Chill". U epizodnim ulogama pojavljuje se nekoliko velikih imena - Kevin Kline, Ben Stiller, Chevy Chase, Lily Tomlin, Harold Ramis i John Lithgow. Glazba filma obuhvaća vremenski široki dijapazon, od trenutnih rock zvijezda poput sastava Foo Fighters, pa do Beach Boysa.

XS
SM
MD
LG