Linkovi

U američkim oružanim snagama 33 ženska generala i admirala (12/1/02) - 2002-01-12


Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” posvećuje opsežan prilog ženama u američkoj vojsci. Kako piše ovaj dnevnik, u američkim operacijama u Afganistanu sudjeluje oko šest tisuća žena, a u američkim oružanim snagama ima ih oko 15 posto. Iako ih nema u specijalnim snagama, niti im je dozvoljeno da služe u kopnenim borbenim jedinicama, rade kao obavještajni analitičari, pripadnici postrojbi za psihološke operacije, piloti bombardera i obavljaju gotovo sve druge vojne poslove. Američka vojska danas ima 33 ženska generala i admirala.

“New York Times” bavi se potencijalnim političkim posljedicama istrage o bankrotu Enrona. Među republikancima u Kongresu dosta je onih koji se nadaju da će istraga pokazati da administracija nije intervenirala u korist Enrona, dok demokrati vjeruju da će im se pružiti prilika da predsjednika Busha i njegovu stranku prikažu kao “pijune” posebnih interesa.

“Washington Post” i “USA Today” jutros javljaju da je savezni sud u Baltimoreu odbio ponudu Microsofta da zajedničku tužbu, koja ga tereti da naplaćuje previsoke cijene za svoje proizvode, riješi vansudskom nagodbom. Microsoft je, naime, predložio da najsiromašnijim školama u zemlji donira svoj softver, računala i drugu kompjutorsku opremu u vrijednosti od milijardu dolara. Sudac Frederick Moltz svoju je odluku obrazložio rekavši da Microsoftov prijedlog nije financijski dovoljan, te da bi toj korporaciji dao nepravednu prednost na obrazovnom tržištu, navodeći škole da kupuju upravo njegovu opremu.

XS
SM
MD
LG