Linkovi

Prvi skupina zarobljenih boraca talibana i al-Qaide stigla na Kubu (12/1/02) - 2002-01-12


Prva skupina zarobljenih talibanskih i al-Qaidinih boraca stigla je u američku mornaričku bazu u zaljevu Guantanamo na Kubi. Potvrdivši njihov dolazak u bazu, ministar obrane Donald Rumsfeld branio je tretman 20-torice zarobljenika, koji su tijekom leta od Afganistana do Kube bili u okovima, jer su smatrani previše opasnima, a na Kubi će biti smješteni u izolirane ćelije na otvorenom. Američki su dužnosnici u međuvremenu priznali da su neidenficirani napadači otvorili vatru u trenutku kada je zrakoplov sa zarobljenicima uzlijetao iz Kandahara, a ne 15 do 20 minuta kasnije, kako je prvotno rečeno. Dužnosnici još uvijek ne znaju tko je izvršio napad. Prema dužnosnicima, na ispitivanje na Kubu bit će upućen još određen broj od 445 talibanskih i al-Qaidinih zarobljenika.

WASHINGTON - Američki državni tajnik Colin Powell sljedećg će tjedna posjetiti Afganistan, u okviru svojeg puta po Južnoj Aziji. Gospodin Powell time će postati najviši američki dužnosnik koji će posjetiti Kabul od pada talibanskog režima, te prvi državni tajnik koji posjećuje Afganistan od 1976. Državni je tajnik rekao da će afganistanskoj prijelaznoj vladi obećati da će Sjedinjene Države ostati angažirane u Afganistanu i nakon kraja svoje vojne kampanje.

Bijela je kuća potvrdila da će predsjednik Bush sljedećeg mjeseca posjetiti Južnu Koreju, Japan i Kinu. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kazao je da će predsjednik započeti svoju turneju 17. veljače u Tokiju, te da će zatim posjetiti Seul i Peking. Gospodin Fleischer je dodao da predsjednik namjerava tijekom sastanaka s tamošnjim čelnicima razgovarati o mjerama za borbu protiv terorizma, ekonomskom oporavku i jačanju veza u regiji.

SINGAPUR - Singapur je priopćio da je 13 osoba uhićenih prošlog mjeseca u vezi s terorističkim djelatnostima, planiralo napade na američko vojno osoblje, zapadna veleposlanstva i američke kompanije. Singapursko ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo je te planove “dobro razrađenim” i “spremnim za provođenje”. Prema priopćenju ministarstva, uhićeni su bili članovi tajne islamske organizacije povezane s al-Qaidom.

NEW YORK - Egipatski student Abdalah Higazi optužen je za davanje lažnih izjava, nakon što je američkim vlastima izjavio da ne zna ništa o radio prijemniku, kojim se moglo komunicirati s pilotima. Prijemnik je pronađen u njegovoj sobi u blizini Svjetskog trgovinskog centra 11. rujna. Higaziju je jučer na sudu u New Yorku uskraćena mogućnost puštanja na slobodu uz jamčevinu, nakon što je protiv njega podignuta optužnica. Higazi je 11. rujna odsjeo u njujorškom Millenium Hiltonu. Nakon uhićenja, zanijekao je da je znao bilo šta o radiju, no kasnije je rekao vlastima da je stručnjak za komunikacijske uređaje, te da je radio na održavanju radio prijemnika u zrakoplovima.

XS
SM
MD
LG