Linkovi

Predsjednik Bush sučeljen s pitanjima o svojim odnosima s glavnim direktorom Enrona (11/01/02) - 2002-01-11


Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je krivičnu istragu o propasti bankrotiranog diva energetske industrije - korporacije Enron. Mjesec dana nakon što je kompanija proglasila bankrot, postavljaju se pitanja o poslovnoj praksi ove korporacije, kao i njezinim vezama s Bijelom kućom.

Ministarstvo pravosuđa proučava je li Enron prekršio zakone prikrivajući svoju nadolazeću propast. Nekoć 77 milijardi dolara vrijedna kompanija, najveći američki distributor struje i prirodnog plina, sad je u bankrotu.

I dok predsjednik Bush kaže da želi da se izvrši kompletni pregled Enronova poslovanja, već je sučeljen s pitanjima o svojim osobnim vezama s glavnim direkotrom Enrona Kennethom Layom. "Znam da je gospodin Lay došao u Bijelu kuću na početku mog mandata zajedno s dvadeset drugih poslovnih čelnika na razgovore o stanju američkog gospodarstva. Nisam se osobno s njime susreo".

No glavni direktor Enrona susreo se s dopredsjednikom Dickom Cheneyem u vrijeme dok je ovaj izrađivao nacrt nove energetske politike administracije. Dužnosnici Bijele kuće su također otkrili da je direktor Enrona kontaktirao administraciju tjedne prije negoli je kompanija propala kako bi ih upozorio da Enron ide prema bankrotu, a prije negoli je o tome obavijestio dioničare koji su izgubili milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG