Linkovi

NYT: nuklearni otpad najvjerojatnije u Nevadu (11/1/02) - 2002-01-11


Nakon utrošenih 14 godina i četiri i pol milijarde dolara na razne studije, piše New York Times, američko Ministarstvo energetike je objavilo da će područje planine Yucca, oko 130 kilometara od Las Vegasa, preporučiti kao mjesto gdje bi bile zakopane tisuće tona visoko radioaktivnog nuklearnog otpadnog materijala iz elektrana i tvornica nuklearnog oružja. Ministarstvo tvrdi da može znanstveno dokazati da bi u vulkanskom tlu ove planine, inače praktički nenaseljenom dijelu savezne države Nevade, otpad bio potpuno siguran. To je mjesto, inače, 1987. godine i Kongres odabrao za odlagalište nuklearnog otpada, a sada mu se ista odluka vraća na ponovnu raspravu, nakon dugih godina borbi dužnosnika Nevade i organizacija za zaštitu okoliša da se odluka potkrijepi znanstvenim dokazima. Dodajmo da će čitav projekt koštati više od 40 milijardi dolara.

List USA Today piše o pripremama američkih vojnika u bazi Guantanamo, na Kubi, za prihvat afganistanskih zarobljenika, od kojih prva skupina stiže danas poslije podne. Jučer su vojnici u bazi vježbali prihvat zarobljenika. U vježbi, neki su bili čuvari, a drugi su preuzeli uloge zarobljenika. Kako piše USA Today, ovi potonji tako su se uživili u svoje uloge da su neki od čuvara izvukli kraći kraj. Doduše, ozljede su, kaže se, lakše prirode.

Bostonski Christian Science Monitor piše kako policajci iz čitavog svijeta priskaču u pomoć svojim njujorškim kolegama da lakše prebrode stres izazvan prvo rujanskim terorističkim napadima i pogibijom desetaka njihovih kolega, a potom i strašnim emocionalnim pritiskom vađenja tijela iz ruševina. S raznih strana svijeta, u New York dolaze vrhunski policijski psiholozi kako bi, u seansama s njujorškim policajcima, spriječili razvitak tendencija prema alkoholizmu, nasilju u obitelji ili samoubojstvu - što se sve pokazalo ozbiljnim problemima kod policajaca u Oklahoma Cityju, nakon bombaškog napada 1995. godine.

XS
SM
MD
LG