Linkovi

Za Hollywood - 2002. bit će godina nastavaka znanih filmova (11/1/02) - 2002-01-11


U običnom životu može se reći "to već vidjeh i ne treba mi više". U svijetu holivudskih filmova, međutim, ovogodišnji motto je "to već vidjeh i vidjet ću još mnogo puta". Za ovu godinu, u studijima američke industrije filma, zacrtane su premijere čak 17 nastavaka nekih ranijih filmova. A, u to nisu uračunate ponovne obrade starih favorita ili preobrazba za veliki ekran televizijskih hitova.

Kažu da takovu nemaštovitost Hollywood nije pokazao već nekoliko desetljeća. No, tko ih može kriviti. Prošle godine, nastavci su ubilježili ukupni prihod od milijardu i 200 milijuna dolara, odnosno 14 posto prihoda iz kino dvorana. I jedna i druga brojka su rekordne.

Ovogodišnji favoriti, - novi nastavci "Ratova zvijezda", "Harryja Pottera" i "Gospodara prstenova" -, čak i prema opreznim računicama, najvjerojatnije će oboriti te rekorde. Publika nikada ranije nije pokazivala tako veliku sklonost ponavljanju, kažu stručnjaci i dodaju: potreba za familijarnim situacijama i dobro poznatim filmskim likovima svake je godine sve veća. A holivudski studiji zahvalno udovoljavaju te potrebe, računajući na zajamčeni uspjeh nastavaka.

Dakle, u slijedećih 11 i pol mjeseci, na velike ekrane će ponovno doći Austin Powers, ljudi u crnom i Stuart Little. James Bond će ove godine imati jubilarni dvadeseti novi film. U nove pothvate, "gdje ljudska noga još nije stupila", odlazi i posada "Star Treka". Velike se nade polažu i u prvi nastavak buduće serije filmova o Spidermanu, čovjeku-pauku, studija Sony. Prvi Spiderman film ima premijeru u svibnju, ali se već snima onaj koji će biti prikazan 2003. godine.

Nastavcima, začudo, ne rezultiraju samo uspješni filmovi, nego i neki čiji je financijski ishod bio krajnje dubiozan. Recimo, film "Desperado" je 1995. godine utržio samo 25 milijuna dolara, pa, ipak, Antonio Banderas će ujahati u kina u svibnju s nastavkom, filmom "Once Upon Time in Mexico".

Mnoge poznavatelje holivudskih prilika brine ovakva sklonost recikliranju. Potpuno originalni filmovi postaju sve rjeđe zvjerke, barem u Hollywoodu. Čak i kada budu snimljeni, ide se na, kako to insajderi kažu, siguran pogodak s provjerenim imenima. Ove godine, to su futuristički film "Minority Report", Stevena Spielberga, te "Gangs of New York", Martina Scorcesea. Prvi ima premijeru u lipnju, a drugi u srpnju.

XS
SM
MD
LG