Linkovi

Četiri mjeseca kasnije (11/1/02) - 2002-01-11


Jedanaestog rujna prošle godine, teroristi su napali Sjedinjene države. U samoubilačkim akcijama srušen je Svjetski trgovinski centar u New Yorku i oštećena zgrada Pentagona, pokraj Washingtona. U ovim napadima poginulo je više od tri tisuće ljudi. Nakon toga je formirana koalicija predvodjena Sjedinjenim državama kako bi se suprotstavila toj prijetnji. Prva bojišnica u ovom ratu protiv terorizma je Afganistan, gdje je do sada već mnogo postignuto.

Za samo četiri mjeseca, opresivni talibanski režim zamijenjen je prijelaznom administracijom koja predstavlja Afganistance. Jasno je stavljeno do znanja vladama diljem svijeta da je neprihvatljivo pružanje utočišta teroristima, te da to sa sobom nosi visoku cijenu. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush: “bilo koja zemlja koja nastavlja pružati podršku terorizmu biti će od strane Sjedinjenih država smatrana za neprijateljski režim”.

Afganistan više nije sigurno utočište za teroriste. Abdul Salam Zaeef, bivši talibanski veleposlanik u Pakistanu, koji je otvoreno istupao u zaštitu al-Qaidinih terorista, sada se nalazi u američkim rukama. A to predstavlja tek početak.

Čelnik al-Qaide, Osama bin-Laden, koji je isplanirao terorističke napade na Sjedinjene države, nalazi se u bijegu. On će biti pronadjen, a njegova teroristička mreža je onesposobljena. Kako je to rekla pomoćnica američkog ministra obrane Victoria Clarke, “Ubili smo ili uhitili dio čelnika, talibana i al-Qaide. A pomogli smo i u isporuci rekordne količine humanitarne pomoći afganistanskom narodu”.

Broj zatočenih talibana i pripadnika al-Qaide predatih u ruke američkih snaga u Afganistanu prešao je već tri stotine. Mnogi od zatočenika biti će upućeni u novoizgradjene prihvatne kapacitete u američkoj mornaričkoj u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Razvoj dogadjaja u Afganistanu obilježava početak globalnog rata protiv terorizma. Ima i biti će i drugih operacija koje neće biti vidljive. Medjutim, cilj ostaje isti: iskorijenjivanje terorista i njihovih mreža gdjegod one postojale.

XS
SM
MD
LG