Linkovi

Olimpijske igre bez kave i čaja? (11/1/02) - 2002-01-11


Kako spriječiti da se Olimpijada ne pretvori u “Mo-olimpijadu” – ironično pita novinar New York Timesa – upozoravajući na mogućnost da mormonski običaji budu nametnuti medjunarodnom sportskom skupu. U Salt Lake Cityu, kao i u cijeloj saveznoj državi Utah, mormoni su vrlo utjecajni. Upozorenja se odnose prije svega na zabranu konzumiranja alkohola, kave, čaja. Barova – istina – nema, niti će ih biti tijekom olimpijade.

Postoje, medjutim, brojni takozvani “privatni klubovi” s potpuno istom namjenom, a u te se klubove zainteresirani mogu učlaniti na mjesec dana za samo 5 do 10 dolara. Ni kava – kažu domaćini – više neće biti raritet: nedavno je u centru Salt Lake Citya, preko puta novoizgradjenog hotela Marriott, otvoren Starbucksov kafić.

Nastojeći ostaviti dojam kozmopolitskog grada – domaćini ovogodišnje olimpijade kažu da su se dobro uvježbali za 17-dnevnu predstavu. Mark Gini - jedan od suvlasnika poznatog restorana The Market Street Grill – uvjerava da će prehrana tisuća gostiju proteći bez ikakvih problema.

“U velikoj mjeri će se posao obavljati kao i obično. Ovo je grad s razvijenim konferencijskim turizmom; naučili smo na veliki broj posjetitelja. Neće biti onako teško kako se ljudi pribojavaju da će biti.” Pa ipak, ponešto će biti i nesvakidašnje za sudionike i goste sa svih strana svijeta koji će neizbježno prepoznati i mormonsku tradiciju. U užem centru, u kojem se nalazi spomenuti restoran, nalazi se i Beehive House, u kojoj je 1854. godine živio mormonski čelnik Brigham Young. Prema nekim tvrdnjama, u toj je kući, ustvari, živjela samo jedna od 27 supruga gospodina Younga. Priče o mormonskoj poligamiji spadaju medju one dijelove imidža žitelja Utaha kojih se gradski oci Salt Lake Citya žele osloboditi. Idealna prilika za tu promjenu bit će – kako kažu – kada tri milijarde televizijskih gledatelja diljem svijeta u veljači bude pratilo 19. Olimpijske igre.

Ugledu Salt Lake Citya nesumnjivo će pridonijeti odlična organizacija Olimpijade, ali i prateće manifestacije - poput trotjednog Festivala umjetnosti na Temple Squareu. Nastupat će i Simfonijski orketar Ute, kao i renomirani Mormon Tabernacle Choir, odnosno zbor Mormonskog svetišta. Jedinstveni će zbor nastupati u svetištu na Temple Squareu gdje će ga pratiti zvuk orgulja s gotovo 11 tisuća cijevi. Višegodišnje pripreme Salt Lake Citya ostale bi uzaludne ukoliko sigurnosna strana ovog dogadjaja ne bi bila do detalja isplanirana, kažu članovi organizacijskog odbora u čijem je sastavu i Mark Gini:

“Ovo će biti najsigurnije mjesto na planetu, s obzirom na prisutnost tako velikog broja pripadnika raznih službi sigurnosti, kao i ogromna sredstva koja su uložena u sigurnosne pripreme.”

A evo i o kakvim se brojevima radi: prema najnovijim podacima na olimpijadi će biti angažirano 11 tisuća pripadnika 80 različitih saveznih, državnih i lokalnih službi sigurnosti i hitne pomoći. Medju njima će biti 3200 pripadnika Nacionalne garde i drugih vojnih formacija, te oko 1000 agenata Saveznog istražnog ureda – FBI-a.

XS
SM
MD
LG