Linkovi

Suđenje Miloševiću počinje u predviđenom terminu u veljači  (10/01/02) - 2002-01-11


Početak suđenja neće utjecati na raspravu da li dozvoliti spajanje optužnica u jedan sudksi proces. Tužiteljstvu je, naime odobreno pravo pritužbe na odluku sudskog Vijeća da se suđenja razdvoje.

Tužiteljstvo haaškog Tribunala za ratne zločine dobilo je pravo žalbe na nedavnu odluku sudskog Vijeća kojom će se Miloševiću po tri optužnice suditi u tri odvojena procesa. Ovo rješenje tužbenog Vijeća u sastavu Claude Jorda, predsjednik i članovi David Hunt i Fausto Pocar doneseno je nakon razmatranja zahtjeva Tužiteljstva .

Odluka sudaca ističe da odobravanje prava na tužbu Tužiteljstvu i postupak koji za njime slijedi ne sprečava nadležno sudsko Vijeće da otpočne suđenje Miloševiću za kosovsku optužnicu. Suđenje je zakazano za 12. veljače, s vremenom izlaganja dokaza optužbe ograničenim krajem srpnja.

Suci su istaknuli da će odluka o tužbi Tužiteljstva utjecati na proceduru rada Tribunala u dolazećim slučajevima. Budući da je Tužiteljstvo poručilo kako će za suđenje po hrvatskoj i bosanskoj optužnici biti spremno na jesen, vjerojatan je ishod cijelog ovog slučaja spajanje dvaju optužnica u jedan proces.

Odluka sudskog Vijeća kojom je odbačeno spajanje optužnica, temeljena na potrebi da se optuženom osigura što brži početak suđenja, iznenadila je pravne stručnjake. Po sadržaju, hrvatska i bosanska optužnica imaju mnogo više zajedničkih elemenata nego kosovska te su kao takve već i tehnički podobne za spajanje u jedinstven proces suđenja.

XS
SM
MD
LG