Linkovi

Zagreb: Vlada formalno prihvatila svoj program zapošljavanja (10/01/02) - 2002-01-10


Hrvatska Vlada danas je formalno prihvatila svoj program zapošljavanja s čijom će realizacijom krenuti 1. ožujka. U naredne dvije godine prema tom programu zaposlilo bi se 36.700 nezaposlenih iz pet skupina, mladih i visokoobrazovanih, kvalificiranih i visokokvalificiranih radnika, starijih i invalidnih osoba, te hrvatskih branitelja. Njihovo zapošljavanje Vlada će do 2006. sufinancirati sa 1,2 milijarde kuna.

Uvjeren u uspjeh programa kojeg je njegova Vlada danas i službeno usvojila premijer Ivica Račan još se ovog ljeta na Pučišćima na Braču kladio sa skupinom skeptičnih poduzetnika.

"Skepsa je razumljiva, ali, pala je opklada, čak sam dobio ponudu da će mene i članove vlade financirati čitavu godinu jednom gala večerom tjedno ako to profunkcionira. Odbio sam jer sam bio siguran da ove projekte možemo i moramo ostvariti. Prihvatio sam samo jednokratnu večeru. Bit će to večera s guštom," otkrio je u ponedjeljak novinarima.

Nezavisni ekonomist Branimir Lokin uvjeren je da će večeru platiti premijer. Protivnik intervencija na tržište rada Lokin smatra da će se potražnja za radnom snagom povećati sa značajnijim gospodarskim rastom, što,"nije planiranih hrvatskih 3 posto".

"To su inače poznati pokušaji rađeni u nizu visokorazvijenih europskih zemalja koji nikada nisu dali osobite rezultate. Bio je pokušaj i u Americi prije Clintona u vrijeme velike nezaposlenosti, ali nije bilo rezultata dok nije krenuo gospodarski rast. S gospodarskim rastom raste potražnja za radnom snagom, tržište rada reagira. Tako da ja ovo smatram pokušajem koji je manje-više unaprijed osuđen na propast," kazao je Lokin u telefonskom razgovoru za Glas Amerike.

Novu godinu Vlada je startala predstavljanjem programa studentima, poslodavcima i sindikatima, koji su joj pružili podršku, ali ne dijele njen entuzijazam. Stara 2001. završena je s poražavajućim podatkom o rekordnoj nezaposlenosti u posljednje 44 godine. U prosincu je posao na Zavodu za zapošljavanje tražilo 395.141 osoba.

Nezavisni ekonomisti program ocjenjuju Vladinom političkom akcijom ublažavanja statistike i pokušajem konsolidiranja izuzetno teškog gospodarskog stanja. Hrvatska ove godine mora otplatiti milijardu dolara vanjskog duga, a cekaju je i nova zaduženja, do mjeseca država će na tržište plasirati 500 milijuna eura obveznica.

"Vlada se treba radikalno suočiti s makroekonomskim problemima koji zahtijevaju urgentnost. Problemi su zaduženje, proračun koji je nominalno u deficitu 4,2 posto kao planirani, ali je realno u deficitu 8 posto jer ima neizvršene obveze iz prošle godine, a u potraživanju je prema gospodarstvu 21 milijardu koje ne može naplatiti. U tim se odnosima proračun javlja kao deficitiran oko, očekujem, 15 posto. U takvim odnosima ta epizoda sa zapošljavanjem 10, 20 tisuća visokoobrazovanih nema nikakve svrhe. Bojim se da se ne želimo suočiti s problemima u kojima smo se našli... Postoji mogućnost da se izvučemo iz toga jer imamo silne devizne uštede, ali treba taj kapital znati plasirati u gospodarstvo," kaže Branimir Lokin.

Premijer Ivica Račan razumije skepsu, ali trazi šansu, vrijeme u kojem bi Vlada, siguran je, pokazala da projekt moze zaživjeti. "Čekajte malo, treba raditi, na ovom se projektu radi od osmog mjeseca. Ako nas vi novinari ne budete bombardirali previše jalovim političkim temama, onda ćemo neke stvari završiti prije," rekao je novinarima u ponedjeljak nakon što je program predstavio javnosti.

XS
SM
MD
LG