Linkovi

Suđenje Miloševiću za kosovsku optužnicu počinje u veljači (9/1/02) - 2002-01-10


Suđenje Slobodanu Miloševiću za kosovsku optužnicu počinje 12. veljače, dok bi Tužiteljstvo tek koncem rujna bilo spremno za suđenja po navodima preostale dvije optužnice, hrvatske i bosanske - potvrđeno je danas na tzv. statusnoj konferenciji, pripremi za početak procesa.

Tužiteljstvo je najavilo istup 110 svjedoka i podastiranje 123 pismene izjave, originalni je broj svjedoka prepolovljen no predsjednik sudskog Vijeća Richard May tražio je da se svjedoci ograniče na 90 najkvalitetnijih. Budući da je među svjedocima izvjestan broj stručnjaka, sudac May je najavio da će suci odlučiti jesu li oni podobni za ovu ulogu. Želja sudskog Vijeća je naime da suđenje bude brzo i efikasno, dakle da u svakome pogledu zaštiti interese optuženika i njegovo pravo na brz i pošten proces.

May je sugerirao i smanjenje broja materijalnih dokaza – članaka, video i audio zapisa, fotografija. Obaveza je Tužiteljstva da sve svoje svjedoke obradi do kraja srpnja, dakle do početka ljetnjih godišnjih odmora, ističe predsjednik Vijeća. Tužiteljstvo je tražilo devet mjeseci. Dvadeset i evet svjedoka izaći će u sudnicu zaštićenog identiteta, oni su, veli Tužiteljstvo, članovi najužeg Miloševićevog kruga. Nakon pravnog natezanja ima li Milošević – koji i dalje ne priznaje Tribunal – uopće pravo na uvid u popis zaštićenih svjedoka, sudsko je Vijeće odlučilo da mu se popis dostavi deset dana uoči početka suđenja.

Milošević je ponovno imao show, sudac mu je dva puta isključivao mikrofon, a u današnje bisere ubrajam sljedeće citate, "cijeli je proces konstruiran da bi zamijenio krivicu za NATO-ve zločine" i cilj je optužnice da "one koji su branili svoj prag, djecu, domovinu prikaže kao zlikovce, a one koji su surađivali s albanskim teroristima, ubijali djecu, rušili kuće, mostove, vlakove i bolnice prikaže kao dobre". Milošević je komentirao i rad Tribunala, citiram, "koliko je ovaj sud neutralan dokazuje da je optužnica protiv mene podignuta na osnovu dokaza britanske tajne službe, sudac je Britanac, predstavnik optuženoga Britanac", što je predsjedavajući sudac May protumačio da optuženi nema što reći i zaključio raspravu.

XS
SM
MD
LG