Linkovi

Sastanak dopredsjednika Cheneya i čelnika Enrona (9/1/01) - 2002-01-09


Washington Post izvještava da su se dopredsjednik Sjedinjenih Država Dick Cheney i njegovi pomoćnici šest puta sastali s predstavnicima propalog energetskog diva Enrona tijekom prošle godine. Posljednji u nizu sastanaka održan je svega dva mjeseca prije nego što je kompanija iz Teksasa proglasila bankrot. Čelnici Enrona su imali višegodišnje osobne i financijske veze s predsjednikom Bushom. Demokratski kongresmen iz Californije Henry Waxman kaže da pismo s travanjskog sastanka dopredsjednika Cheneya i predsjednika uprave Enrona Kennetha Laya pokazuje da je Enron imao veći pristup u Bijelu kuću nego druge stranke zainteresirane za stvaranje nacionalne energetske strategije.

New York Times izvještava da je administracija predsjednika Bush digla ruke od programa proizvodnje automobila s malom potrošnjom goriva. Taj projekt, za koji je vlada izdvojila vrijedan milijardu i 500 milijuna dolara, započeo je 1993. Godine. Osim vladinih sredstava, tri velika proizvođača automobila, General Motors, Ford i DaimlerChrysler zajedno su utrošili jednu milijardu dolara za razvoj novih tehnologija namjenjenih novom automobilu. Međutim, niti jedna od tih kompanija u proteklih osam godina nije došla blizu realizaciji cilja. Umjesto toga, američka vlada je odlučila prekinuti taj projekt i usmjeriti svoja sredstva na proizvodnju automobila koji bi umjesto fosilnih goriva bio pokretan gorivom dobijenim na temelju vodika.

U Christian Science Monitoru mogu se pronaći podaci o tome kako su se teroristički napadi i recesija američkog gospodarstva odrazili na poslovanje američke poštanske službe. Američka pošta izvjestila je da je u razdoblju od 8. Rujna do 30. studenoga zabilježen najveći pad broja poštanskih pošiljaka u više od 30 godina. Rečeno u brojkama, radi se o padu od 2,8 milijardi komada pošte što je američku poštansku službu koštalo više milijuna dolara. Kao rezultat toga trenutno se vode pregovori oko poskupljenja nekih poštanskih usluga u Sjedinjenim Državama. Do poskupljenja bi trebalo doći na kraju lipnja, tri mjeseca ranije nego što je to bilo originalno predviđeno.

XS
SM
MD
LG