Linkovi

Uspinjanje za rekordom (9/1/02) - 2002-01-09


Dvadesettrogodišnji Jeff Mathy, iz Californije, za ovu si je godinu zacrtao vrlo ambiciozni cilj – uspet će se na "Sedam vrhunaca", najviše planinske vrhove svih sedam kontinenata, i to kao najmlađi planinar kojemu je to pošlo za rukom. Za sada, na pola je puta do svog cilja, a za koji dan preći će magičnu granicu prema drugoj polovici – prvog siječnja, Jeff Mathy se, naime, zaputio iz svoje tople Californije na hladni i ledeni Antarktik, gdje će se uspeti na jedan od najsamotnijih planinskih vrhunaca u svijetu – Vinson Massif, preko pet tisuća metara visoku planinu, zarobljenu u glečerski led, najviši vrh ledenog kontinenta, udaljen od Južnog pola oko 900 kilometara.

Na vrh Vinson Massifa uspelo se ukupno manje od 400 stotine planinara. Čak i na najvišu planinu u svijetu, Mount Everest, uspelo se samo oko tisuću planinara. A niti stotinjak ih je savladalo "Sedam vrhunaca", kako se zbirno nazivaju najviše planine svih sedam kontinenata. Fizički napor, vezan uz osvajanje tih sedam planina, Jeff Mathy uspoređuje s trčanjem maratona, svakodnevno, nekoliko mjeseci.

Prije nego što se uputio u osvajanje antarktičkog vrhunca, gospodin Mathy je prošao rigorozan program sticanja kondicije. Ne bez razloga – osim rijetkog zraka i prosječne temperature od minus 30 stupnjeva Celsiusa, kakvi vladaju na Vinson Massifu, njegova je oprema bila teža od njega samoga!

Zanimljivo je, međutim, da je budući svjetski rekorder postao planinar pukim slučajem i to nakon krajnje neinspirirajućeg srednjoškolskog izleta. Uspon na Little Jimmyja, kako se zove jedan planinski vrh u južnoj Californiji, nije mu se uopće svidio – poguren pod teškim ruksakom pitao se što planinare vide u takvim usponima. No, nekoliko tjedana kasnije, ponovno se uspinjao planinom i, gotovo neprimjetno, postao ovisnik o osvajanju visina.

Osvajanje "Sedam vrhunaca" nije mu još bilo na pameti kada se uspeo prvim od njih – afričkim Kilimanjarom, 1999, kada mu je bilo 20 godina. Nakon Kilimanjara, slijedila je južnoamerička Aconcagua, u veljači prošle godine. No, tek kad se uspeo i na Mt. Kinley, najviši vrhunac Sjeverne Amerike, učinilo mu se da ima šanse za postizanje ovog rijetkog planinarskog rekorda.

Prve je uspone Jeff Mathy plaćao iz vlastitog džepa, no, za četiri preostala vrhunca osigurao je sponzora – kompanija "Lipton's Tea" platit će 150 tisuća dolara, koliko, prema procjenama, koštaju ta četiri uspona. Nakon antarktičkog Vinson Massifa, čekaju ga još evropski vrhunac Elbrus, u Rusiji, te planinarski krunski dragulj – Mount Everest. Identitet posljednjeg, sedmog vrhunca ovisi o tome kako se definira sedmi kontinent. Ako je samo Australija, onda je to Mount Kosciuszko, visok niti dvije i pol tisuće metara. Ako se računaju i otoci jugoistočne Azije, onda je indonezijski vrhunac Carstenzova Piramida, sa svojih pet tisuća metara, sedmi svjetski vrhunac. Jeff Mathy se odlučio popeti na oba, da mu rekord ne dođe u pitanje!

XS
SM
MD
LG