Linkovi

Nastavak misije (8/1/02) - 2002-01-09


Vlast talibana u Afganistanu okončana je. To je dobro za Afganistan, a i za ostatak svijeta. No, još puno toga treba učiniti. Koalicija koju predvode američke snage nastavlja prikupljati vojno-obavještajne podatke. Nastavlja se i djelovanje službi sigurnosti i pravosudja – kako unutar, tako i izvan Afganistana. U tijeku je ispitivanje ljudi; ukoliko je opravdano - oslobadja ih se, a u slučajevima kada se pokaže potrebnim – zadržava ih se u pritvoru. U američkom zatočeništvu sada se nalazi više od 200 talibana i pripadnika al-Qaide.

Koalicija nastavlja s napadima na preostale objekte al-Qaidinih terorista. Džepovi otpora i dalje postoje u Afganistanu. U toj je zemlji situacija je i dalje opasna. Nova, privremena vlada Afganistana dijeli, medjutim, odlučnost Sjedinjenih Država da Afganistan očisti od terorista, te da teroristima onemogući povratak.

Rat protiv terorizma je još uvijek u razmjerno ranoj fazi. Još uvijek puno toga treba učiniti, kako u Afganistanu, tako i drugdje. Prema riječima ministra obrane Donalda Rumsfelda – “al-Qaidina mreža ima globalne razmjere.”

Hvatanje talibanskih i al-Qaidinih čelnika potrajat će neko vrijeme. “Glavni zadatak – rekao je gospodin Rumsfeld – jest progoniti ih, ući im u trag i spriječiti njihovo djelovanje. Što se tiče održavanja njihove mreže, prikupljanja novca i regrutiranja novih članova – znamo da smo izazvali ozbiljni prekid u funkcioniranju terorističke mreže.”

Al-Qaida je prisutna diljem svijeta. Terorističke mreže se nalaze u desecima i desecima zemalja. No, zahvaljujući koalicijskim nastojanjima – rekao je gospodin Rumsfeld – “danas im je prikupljanje novca postalo opasnije i teže, a za to im je potrebno i više vremena.” Njihovo je medjusobno komuniciranje prekinuto. Slobodno kretanje po svijetu im je sada vrlo otežano. Rad u njihovim logorima za vojnu obuku je prekinut.

“Naš cilj – rekao je ministar obrane Donald Rumsfeld – jest da spriječimo izvršenje terorističkih akcija.” A to se postiže onemogućavanjem novačenja, prekidanjem dotoka novca, te izvodjenjem pred lice pravde odgovornih za izvršenje terorističkih napada, ili onima koji teroristima pružaju utočište. Afganistan predstavlja samo početak. Sjedinjene će države izvršiti misiju do kraja, koliko god ona trajala.

XS
SM
MD
LG