Linkovi

Terorističke organizacije u Europi (9/1/02) - 2002-01-09


Sjedinjene Države blokirale su imovinu šest terorističkih organizacija. Od tih šest, pet ih je aktivno u Sjevernoj Irskoj. To su Nastavak Irske republikanske armije, Dobrovoljne snage lojalista, Dobrovoljci Oranskog reda i Ulsterska obrambena udruga, također poznata pod nazivom Ulsterski borci za slobodu. Šesta skupina je Organizacija antifašističkog otpora, koja izvodi terorističke napade u Španjolskoj.

Sjedinjene Države poduzele su ovaj korak nakon što je 15 zemalja Europske unije zamrznulo imovinu ovih i drugih terorističkih skupina. Europska unija također se pridružila Sjedinjenim Državama u nizu drugih terorističkih akcija, uključujući zamrzavanje imovine Palestinskog islamskog džihada i skupina ili pojedinaca povezanih s Hamasom i Libanonskim Hezbollahom.

Nakon samoubilačkih terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon od 11. rujna, Europska unija zamrznula je imovinu desetaka skupina i pojedinaca povezanih s terorističkom mrežom Osame bin Ladena i afganistanskim talibanima. Nedavno je Europska unija zatražila od Jasera Arafata da eliminira terorističke mreže u područjima pod palestinskom upravom.

Ovi potezi Europske unije pokazuju da europske zemlje, između ostaloga, shvaćaju ozbiljno svoju obvezu da se bore protiv terorizma. Ovu obvezu jasno je definiralo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u svojoj Rezoluciji br. 13-73, u kojoj se od svake zemlje-članice svjetske organizacije traži da poduzmu mjere protiv izvora financiranja terorista.

Uz to, sve zemlje imaju obvezu koordinirati napore agencija reda i zakona i razmjenjivati obavještajne podatke. Iznad svega, kako je predsjednik George Walker Bush u studenome prošle godine rekao u govoru u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, svaka zemlja “snosi odgovornost da uskrati utočište, zaklon ili tranzit teroristima. Svaki teroristički logor za koji se zna, mora se zatvoriti, a oni koji ga vode moraju biti uhićeni.”

U Afganistanu, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama vodila je i u velikoj mjeri i dobila prvu bitku protiv terorizma. Međutim, neki teroristi al-Qaide još su uvijek na slobodi u toj, kao i u desecima drugih zemalja.

Kako pokazuju potezi Sjedinjenih Država i Europske unije, diljem svijeta postoje i mnoge druge terorističke skupine, koje treba eliminirati. Kako je rekao predsjednik Bush, ”Nema … tog događaja ili te akcije koja će dovesti do nestanka terorizma. Ovaj … napor nastavit će se sve dok terorizam ne bude iskorijenjen.”

XS
SM
MD
LG