Linkovi

Potraga se nastavlja (9/1/02) - 2002-01-09


Jedan od primarnih ciljeva rata protiv terorizma, koji vodi koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama, jest zarobljavanje ili pogibija čelništva al-Qaide i talibana u Afganistanu. Upravo su oni odgovorni za napade od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i na Pentagon. Teroristi, kao i oni koji im pružaju utočište, moraju biti privedeni pravdi.

Prema izvješćima, Qari Ahmadullah, šef obavještajne službe talibanskog režima, ubijen je u nedavnom bombardiranju. Ahmadullah je bio poznat po svojoj okrutnosti. Njegove metode torture uključivale su bičevanje debelim kablovima i uporabu elektrošokova. Američki vojni dužnosnici su kazali da, premda ne mogu potvrditi ta izvješća, američki zrakoplovi su zaista napali kompleks objekata u kojemu se nalazilo talibansko ministarstvo obavještajnih službi.

Preostale pripadnike al-Qaide i talibana progone anti-talibanske snage, uz pomoć, kako to Pentagon naziva, američkih "specijalnih postrojbi". Američki vojnici pretražuju lokacije i zgrade gdje bi se al-Qaidine i talibanske snage još mogle nalaziti. Kao što je rekao kontraadmiral John Stufflebeem, "razapinjemo široku mrežu za prikupljanje informacija".

Ta "široka mreža" uključuje potragu za pripadnicima al-Qaide koji su možda već pobjegli iz Afganistana. Admiral Stufflebeem je rekao da su se stotine brodova našle pod prismotrom, a neki su i pretraženi. Taj je proces još u tijeku.

Trenutno se pod američkom kontrolom nalazi više od tri stotine uhićenika. Među njima treba ustanoviti koje uhićenike treba dopremiti iz Afganistana, kako bi prošli kroz odgovarajući pravni proces u Sjedinjenim Državama. Kako je rekla pomoćnica američkog ministra obrane Torie Clarke, kada budu zarobljeni talibanski čelnik Mohammad Omar i vođa terorističke mreže al-Qaida Osama bin Laden, oni će biti izručeni Sjedinjenim Državama. Prema njezinim riječima, afganistanska prijelazna uprava, na čelu sa Hamidom Karzaijem, shvaća američki stav o tom pitanju.

Kako je rekao gospodin Karzai, al-Qaida je, "zajedno sa svojim inozemnim pristašama i talibanima, uništila kilometre i kilometre kuća, voćnjaka i vinograda. Oni su ubijali Afganistance … Mi ih se želimo riješiti."

XS
SM
MD
LG