Linkovi

Novi američki cilj - zemlje bezakonja? (8/1/02) - 2002-01-08


…”Nove mete američkog rata protiv terorizma mogli bi biti teroristi u zemljama u kojima vlada bezakonje,” javlja jutros “New York Times”. Prema riječima zamjenika ministra obrane Paula Wolfowitza, u tom bi se slučaju na listi meta našle zemlje poput Somalije, Indonezije, Jemena i Filipina u kojima teroristi često operiraju neometano.

“Christian Science Monitor” piše o rekordnim svotama koje se u posljednje vrijeme slijevaju u džepove Republikanske i Demokratske stranke od lobista i posebnih interesnih skupina. Primjerice, u prvih šest mjeseci prošle godine, republikanci su dobili 143 milijuna dolara u donacijama, a demokrati – 70 milijuna, dok su Boeing i Lockheed Martin u 2000. potrošili preko 17 i pol milijuna dolara na lobiranje u pokušaju da osvoje ugovor za proizvodnju novog vojnog zrakoplova Joint Strike Fighter, vrijedan 200 milijardi dolara.

“New York Times” i “Los Angeles Times” javljaju o slučaju Colea Bartiroma, kalifornijskog tinejdžera koji je prošle jeseni ubrao više od milijun dolara od ulagača obećavajući im preko svojeg Internet sajta kamate i do 2.500 posto ostvarene kroz izmišljene sportske oklade. Baritromo je prevario preko tisuću ljudi prije nego što je protiv njega poveden postupak.

A najtiražniji američki dnevnik USA Today piše o novim super-brzim čipovima, koji su jučer predstavljeni u San Joseu u Californiji. Intelov novi čip Pentium 4 dostiže 2,2 gigaHertza, a Athlon XP 2000+ - novi čip kompanije AMD – 1,67 gigaHertza.

XS
SM
MD
LG