Linkovi

Film tjedna: "A Beautiful Mind - Prekrasni um" (6/1/02) - 2002-01-07


Na velikim ekranima diljem Sjedinjenih Država upravo se pojavio film kojega mnogi smatraju gotovo sigurnim kandidatom za ovogodišnje Oskare. Radi se o novoj drami redatelja Rona Howarda naslovljenoj “A Beautiful Mind – Prekrasni um”.

Naslov novog filma Rona Howarda “The Beautiful Mind – Prekrasni um” opisuje njegov glavni lik – briljantnog američkog matematičara Johna Forbesa Nasha. Njegova jedinstvena životna priča obrađena je u biografiji iz pera Sylvije Nasar. Nash u godinama neposredno nakon drugog svjetskog rata postao mlada nada američke matematike. Već kao post-diplomac na Princetonu, razradio je niz važnih matematičkih ideja. Njegova doktorska dizertacija, duga samo 27 stranica, poslužila mu je kao osnova za razvijanje koncepta tzv. Nashove ravnoteže, jednog od osnovnih pojmova u teoriji igre. 1994. nagrađen je Nobelovom nagradom za svoj doprinos ekonomici.

Ovo je, međutim, tek jedna polovina Nashove biografije. Druga je znatno mračnija. Na samom vrhuncu karijere, već u tridesetim godinama svojega života, Nash je obolio od šizofrenije, s kojom se, uz pomoć svoje supruge Alicie, borio nekoliko desetljeća, da bi tek u starijoj dobi doživio oporavak i vratio se normalnom životu.

Biografija Johna Nasha je, dakle, kao stvorena za Hollywood, kojemu je jedna od omiljenih tema nepobjedivost ljudskog duha. Nažalost, tek grube naznake Nashovog životnog puta podobne su za filmsko platno, dok je mnoge pojedinosti redatelj elegantno zaobišao ili retuširao. Kritičari mu stoga, ističući brojna razilaženja između Nashove biografije u stvarnosti i na platnu, zamjeraju da je jednu složenu sudbinu pretvorio u tipičnu holivudsku limunadu. No, Howard odbacuje takve optužbe.

"Naravno, da smo od scene do scene mnogo toga izmislili. Vrlo složene ideje pretvorili smo u reprezentativne scene, a pojedine situacije učinili simboličnima. No, nadam se da smo ipak uspjeli snimiti film koji gledatelje angažira emocionalno, no istovremeno istinito prikazuje zapanjujući životni put tog čovjeka i njegove supruge," kaže Howard.

Ulogu Johna Nasha Howard je povjerio Russellu Croweu, od kojega je publika, nakon “Gladijatora” vjerojatno očekivala još jednu akcionu ulogu. No, Crowe se ipak – i to s dosta uspjeha – vratio ozbiljnijim zahvatima, kao što je, primjerice, bio “Insajder” iz 1999. Kao i obično, ulogu je shvatio ozbiljno, no, kako priznaje, zbunio ga je jaz koji dijeli danas 72-godišnjeg Nasha od njegovih mladih dana.

"Imao sam 17 crno-bijelih Nashovih fotografija iz njegovih mladih dana. Našao sam se pred velikom dilemom, jer sam proveo previše vremena sa starim Nashom, a trebao sam glumiti mladog Nasha, pred kojim je tek bilo 35 godina hospitalizacije i liječenja. Trebalo je, dakle, krenuti od tih fotografija i činjenica iz njegovog života koje su se mogle upotrijebiti i nadati se da scenarij odražava ne samo njegov životni put, već i njegov duh, kaže Crowe.

U ulozi Nashove supruge našla se mlada Jennifer Connelly, dok se u sporednim ulogama još pojavljuju Ed Harris i Christopher Plummer. Scenarij je napisao Akiva Goldsman.

XS
SM
MD
LG