Linkovi

Rat protiv terorizma do sada koštao više od 60 milijardi dolara (7/1/02) - 2002-01-07


Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše o cijeni rata protiv terorizma. Od napada od 11. rujna Kongres je izdvojio više od 60 milijardi dolara za borbu protiv terorizma u inozemstvu i na domaćem planu. Za usporedbu, ta svota, iako samo dio saveznog proračuna, nadilazi ukupan prihod svih osim 12 najvećih američkih kompanija u 2000; odnosno, za nju bi se moglo kupiti 3 milijuna prosječnih novih automobila.

New York Times jutros javlja da će za sljedeću fiskalnu godinu Pentagon zatražiti veliko povećanje svojeg proračuna. U protekloj godini dobio je 329 milijardi dolara, a sada traži – barem 20 milijardi više. Ovo povećanje se – piše njujorški dnevnik – ne bi koristilo za rat u Afganistanu, niti za jačanje sigurnosti za domaćem planu, već za novo naoružanje, nove zrakoplove i brodove, te bolju zdravstvenu zaštitu vojnika.

Washington Post također se jutros bavi jednom financijskom temom. Vladini istražitelji – piše Post privode kraju prvi dio istrage o financiranju napada od 11. rujna. Do sada je – uz pomoć izvoda s bankomata i kreditnih kartica utvrđeno podrijetlo 325 tisuća dolara koje su potrošili otmičari, a vjeruje se da su potrošili još 500 tisuća u gotovini. Američki dužnosnici kažu da je al-Qaida namaknula potrebna sredstva – između ostaloga – zlouporabom kreditnih kartica, preprodajom dijamanata i prodajom meda.

XS
SM
MD
LG