Linkovi

Bojni otrov u Baxterovim dijalizatorima? (7/1/01) - 2002-01-07


Sumnja se da je uzrok smrti 23-oje dijaliziranih pacijenata u Hrvatskoj bojni otrov koji se nalazio u Baxterovim dijalizatorima.

Dva mjeseca nakon tragične smrti 23 dijaliziranih pacijenata, hrvatski mediji danas na naslovnim stranicama donose vijest kako je najvjerovatniji uzrok smrti - potencijalni bojni otrov perfluoroizobutilen koji se nalazio u dijalizatorima proizvedenim u američkoj tvrtki Baxter.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju, prof. Franjo Plavšić, također misli da je ova supstanca najvjerovatniji uzrok smrti dijaliziranih pacijenata i otkriva kako je ona pronađena u dramatičnim okolnostima. Naime, dvije inžinjerke MUP-a koje su radile na analizi dijalizatora zamalo su izbjegle smrt zbog udisanja ovog plina. Kako je ovaj plin, od kojeg ne štite ni uobičajene zaštitne maske, dospio u dijalizatore nije jasno ni doktoru Plavšiću jer mu je čudno da se on koristio radi ispitivanja protočnosti kapilara dijalizatora, a da ispitivani dijalizatori nisu uništavani već slani u promet. Doktor Plavšić upozorava da je prije dvije godine u Sjedinjenim Državama ukraden spremnik s ovim plinom, te ne isključuje ni mogućnost diverzije.

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas nisu htjeli ni demantirati ni potvrditi ove sumnje. Glasnogovornica ministarstva je tek rekla: “Ministarstvo unutarnjih poslova završilo je kriminalističku obradu u slučaju smrti 23 pacijenta što su uzrokovali dijalizatori. Sve rezultate kriminalističke obrade, uključujući analizu dijalizatora u Centru za kriminalistička vještačenja predani su Državnom odvjetništvu, odnosno Tužiteljstvu Republike Hrvatske, koje će dalje, pretpostavlja se, otvarati istragu. Odnosno, još možemo reći da Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo još uvijek čekaju rezultate analize nezavisnog međunarodnog instituta oko tvari nađenih u dijalizatorima koje bi mogle biti uzrok smrti dijaliziranih pacijenata.”

Glas Amerike: Možete li nam barem reći u kakvom su stanju vaše inženjerke koje su radile istragu u ovom slučaju?

“Sasvim uredu. Sve je, hvala Bogu, u redu. A s druge strane, od strane Ministarstva unutarnjih poslova bilo bi vrlo neodgovorno, budući je riječ o vrlo ozbiljnom slučaju smrti dvadesetak bolesnika, govoriti prije nego se dobe i međunarodne potvrde. Ja bi još jednom podsjetila da su se preko Interpola Washington i Interpola Madrid, i druge policija, kako europske tako i svjetske, uključile u ovu kriminalističku obradu. Svako u svojim nadležnostima i s obzirom na pozitivno zakonodavstvo tih država.”

XS
SM
MD
LG