Linkovi

Baxter: Nalaz za koji se u kliničkoj praksi još nije čulo (7/1/02) - 2002-01-07


Tvrtka Baxter odgovorila je na navode hrvatskih istražitelja o nalazu visoko-toksične materije tvrdnjom da se radi o “pronalasku za koji se do sada, u kliničkoj praksi dijalize, još nije čulo.”

Opasna supstanca o kojoj je riječ je “nus-proizvod koji nastaje tek pri korištenju ekstremno visokih temperatura”, navodi se u priopćenju za tisak koji je tvrtka Baxter poslala Glasu Amerike. “Nazočnost ovog plina je vjerojatno posljedica laboratorijskih testova koji su tekućinu PF 5070 izložili abnormalno visoko toplini”, tvrdi Baxter.

Takve visoke temperature ne koriste se u postupku hemodijalize. Tekućina PF 5070 je substanca koja pomaže radu dijalizatora, a koja je – navodi se u priopćenju Baxtera – “nenamjerno ostavljena u nekim dijalizatorima.”

Napuci za uporabu ove tekućine jasno određuju da se ona “ne smije izlagati visokoj temperaturi. U protivnom može doći do nastajanja proizvoda toksičnog raspadanja, koji sadrže flourovodik ili perfluoroizobutilen.” Ova posljednja supsanca je, prema izvješću hrvatskih medija, izgleda pronađena u Zagrebu.

U priopćenju za tisak tvrtke Baxter kaže se da se upozorenja u vezi s ovim nalaze u stručnoj literaturi koja je u širokoj uporabi. Za vrijeme dijalize, dijalizatori zbog toga nisu izloženi temperaturama iznad 40 stupnjeva celzija. Temperature iznad 200 stupnjeva mogu uništiti strojeve za dijalizu i njihove ključne djelove.

Tvrtka Baxter u zaključku svog priopćenja za tisak navodi da je – iako je istraga u tijeku - obiteljima pacijenata ponudila kompenzaciju te da je sporazum o tome postignut s obiteljima iz Španjolske i Hrvatske. Navodi se i nedavna odluka javnog tužitelja u Švedskoj, gdje Baxter proizvodi svoje dijalizatore. “Tužitelj je zaključio da ne postoje temelji za podizanje optužnice, te je istraga okončana. Prema švedskoj istrazi, nedavne smrti pacijenata koji su bili na dijalizi bile su – kada je Baxter u pitanju – nenamjerne, i posljedica su, kako je rekao tužitelj, spleta nesretnih okolnosti.”

XS
SM
MD
LG