Linkovi

"Otrovni plin - nusproizvod laboratorijskih testova" (7/1/02) - 2002-01-07


U Baxterovom europskom sjedištu u Bruxelelsu tvrde da su upoznati s vezom dijalizatora odgovornih za smrt pacijenata u Hrvatskoj i Španjolskoj i otrovnog plina koji je, prema njihovom saznanjima, tek nus-produkt u "veoma specijalnim okolnostima" laboratorijskih testova.

U europskom središtu Baxtera u Bruxellesu glasnogovornica Patricia O'Hayer potvrdila je da za ovaj farmaceutski koncern nisu ništa novo saznanja o najnovijim nalazima MUP-ovog Centra za vještačenje po kome je u Baxterovim dijalizatorima nađen i otrovni plin perfluorizobutilen.

Potom je dodala da tvrtka "s velikim zanimanjem" očekuje iz Zagreba pošiljku s kompletnim nalazima. Što se samog otrovnog plina tiče, glasnogovornica je rastumačila slijedeće: ovaj plin dolazi samo kao nus-produkt u veoma specijalnim okolnostima laboratorijskih pokusa. Dijalizator ili njegove dijelove morate na testovima zagrijati na najmanje 200 stupnjeva Celzija da bi se pojavio plin, što je čak i teoretski nemoguće, ukoliko je dijalizator u punom pogonu. Do tolike temperature za vrijeme rada koja će voditi do pregrijavanja i oslobađanja plina perfluorizobutilena, ne može doći u normalnim pa niti u ekstremnim okolnostima jer dijalizatori u radu ne mogu stići do takve temperature, decidirani su u Baxteru.

Upitana može li ekstremna situacija kratkog spoja osloboditi plin, Patricia O'Hayer je također negativno odgovorila. "Nemoguće", njen je stav.

Sama farmaceutska kompanija inače zna da se ovaj otrovni plin pojavljuje u sistemu izrade dijalizatora uz – ističu ovaj element - ekstremne okolnosti postignute u laboratorijskim opitima ali ne i u praktičnoj upotrebi.

Pojavu plina povezuje se uz način provjere dijalizatiora i kemikaliju koja je i od Baxterovih stručnjaka, kao i od specijalista u Hrvatskoj i Španjolskoj, proglašena odgovornom za smrt pacijenata.

Radi se o tekućini upotrebljavanoj za proizvodnju jednog elementa dijalizatora isključivo u Baxterovom pogonu u Ronnebyju u Švedskoj. Tekućinu su već preliminarni testovi osumnjičili za smrt pacijenata. Nakon tragedije pacijanata u Španjolskoj i potom u Hrvatskoj Baxter je prekinuo proizvodnju dijalizatora iz serija A i AF.

XS
SM
MD
LG