Linkovi

Zimske Olimpijske igre (6/1/02) - 2002-01-06


Još nas oko mjesec dana dijeli od početka zimske Olimpijade u Salt Lake Cityu, u saveznoj državi Utah. Devetnaesto po redu zimsko natjecanje najboljih sportaša svijeta bit će rekordno po broju sudionika, po troškovima, možda i po broju gledatelja, ali i po broju onih koji će se starati o sigurnosti milijun ljudi koji će od 8. do 24. veljače biti na olimpijadi.

Prema zadnjim podacima iz Salt Lake Citya, na zimskoj će Olimpijadi sudjelovati 3600 sportaša i trenera, 4 tisuće visokih uzvanika igara, 30 tisuća djelatnika i dragovoljaca, 9 tisuća novinara i, u prosjeku, 75 tisuća gledatelja dnevno. Ili - kako organizatori procjenjuju – oko milijun ljudi, o čijoj će se sigurnosti voditi računa više nego ikada ranije.

Najnovije pojačanje najavio je guverner savezne države Utah, Mike Leavitt: 1900 pripadnika Nacionalne garde uključeno je u aktivnosti vezane za aerodromsku sigurnost i anti-terorističke akcije. Njima će se priključiti dodatni kontingent od 1200 gardista iz još 13 saveznih država.

Zapovjednik Nacionalne garde države Utah – general Brian Tarbet - obrazlaže da će glavni zadaci njegovih postrojbi biti kontrola vozila i osoba koje ulaze u olimpijske objekte, te zaštita svih sportskih terena i dvorana, kao i hitno interveniranje u slučaju krize. Njegove će snage biti samo dio od ukupno 7 tisuća vojnika angažiranih na osiguravanju Olimpijade. Tu nisu uračunati policajci i djelatnici drugih službi sigurnosti.

Pojačane mjere sigurnosti posebno su naglašene nakon rujanskih terorističkih napada na New York i Washington. Gradonačelnik Salt Lake Citya – Rocky Anderson – izjavio je da očekuje dodatnu pomoć savezne vlade u vezi sa sigurnosnim aspektima Olimpijade. "Mi smo gotovo sto posto spremni, ali sada – nakon 11.rujna - sve postaje pokretna meta. Od tajne službe smo saznali da će planiranje sigurnosnih mjera biti pojačano."

Imajući povećane sigurnosne potrebe na umu, Kongres je već odobrio dodatnih 200 milijuna dolara za ovu Olimpijadu. Organizatori, međutim, traže još sredstava - za dodatne ljude i sigurnosnu opemu. Zapovjednik službe javne sigurnosti Olimpijskih igara – Robert Flowers – napominje da se sigurnost može pružiti svim objektima i terenima, ali je nemoguće postaviti policajce na svakom koraku. "Nikada nećemo moći pružiti sto-postotnu sigurnost, kao što se ne može zajamčiti ni sto-postotna sigurnost vozača koji sjednu u automobil. Ali, istovremeno u ovoj situaciji moramo biti realni, a to znači da činimo sve što je u ljudskoj moći da zajamčimo sigurnost."

Među brojnim mjerama sigurnosti koje će biti poduzete je i zatvaranje aerodroma u Salt Lake Cityu na dan otvaranja i zatvaranja Igara. Predvidjeno je takodjer ograničenje ulaska u neke objekte u kojima su smješteni sportaši. Od vlasti u nekim zemljama bit će zatražene i posebne, dodatne provjere osoba koje dolaze na Olimpijadu. Dodajmo tome i angažiranje 350 liječnika i medicinskog osoblja u 35 klinika, opskrbljenih s više od 3 milijuna dolara vrijednom medicinskom opremom i lijekovima, uključujući i serum protiv nervnog plina.

XS
SM
MD
LG