Linkovi

Bush: SAD i dalje na oprezu zbog terorističkih napada (6/1/02) - 2002-01-06


Predsjednik Bush izjavio je da Sjedinjene Države i dalje ostaju na oprezu pred mogućim terorističkim napadima na domaćem tlu, dok nastavljaju rat u Afganistanu. Predsjednik je dodao da međunarodna koalicija protiv terorizma prelazi granice Afganistana.

Predsjednik Bush je kazao da teroristi još uvijek žele napasti Sjedinjene Države, no da je zemlja sada spremna, jer je nakon napada od 11. rujna postala svjesna svojih slabih točaka. Predsjednik je također odbacio kritike da bi neke od novih sigurnosnih mjera mogle ugroziti građanske slobode Amerikanaca, dodavši da je, kao predsjednik, dužan zaštititi zemlju od napada.

"Odgovorit ćemo na svaki nagovještaj da bi netko mogao nanijeti zlo ovoj zemlji. Imamo tisuće agenata FBI-a koji prate svaki postojeći trag. Poštujemo ustavna prava građana i to ćemo i dalje činiti, ali ukoliko pomislimo da netko želi nanijeti zlo američkom narodu, djelovat ćemo na vlastitom tlu."

Predsjednik je na skupu u Californiji kazao da američke snage u Afganistanu ulaze u opasnu fazu svoje misije dok traže teroriste po pećinama.

"U Afganistanu bilježimo trajni napredak. Zlikovci su probudili moćnog diva. Mi smo dobar i suosjećajan narod. No, oni koji nas napadnu, uskoro shvate da su počinili veliku grešku", kazao je američki predsjednik.

Gospodin Bush je istaknuo da je međunarodna koalicija protiv terorizma ostvarila napredak na ukidanju izvora financiranja terorista izvan Afganistana. Prema njegovim riječima, koalicija će nastaviti loviti i iskorijenjivati teroriste ma gdje bili.

"Teror je zlo. Bilo gdje da postoji, slobodne zemlje svijeta moraju se ujediniti u masovnu koaliciju koja će jasno dati do znanja da se teror neće tolerirati. Sjedinjene Države spremne su predvoditi tu koaliciju ne samo u Afganistanu, već gdje god da naiđemo na teror", kazao je.

Gospodin Bush zahvalio je američkom narodu na strpljenju iskazanom u ratu protiv terorizma, dodavši da Sejdinjene Države neće posustati sve dok odgovorni za napade ne budu pronađeni i izvedeni pred lice pravde. Predsjednik je istom prilikom izrazio sućut obitelji Nathana Chapmana, prvog američkog vojnika koji je poginuo od neprijateljske vatre u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG