Linkovi

LAT: Bush simbol američkog jedinstva, ali i razjedinjenosti (6/1/02) - 2002-01-06


“Los Angeles Times” donosi prvi iz serije od tri članka posvećena prvoj godini mandata predsjednika Busha. Losanđeleski dnevnik opisuje predsjednika kao “simbol američkog jedinstva, ali i razjedinjenosti”. Predsjednik je – ocjenjuje “Los Angeles Times” - prvu godinu mandata završio u vrlo snažnoj poziciji, no zahvaljujući upravo sferama u kojima je bio najslabiji - nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici. S druge strane, analitičari vjeruju da će sljedeća godina ponovno biti u većoj mjeri obilježena problemima na domaćem planu, kao što su obrazovanje i zdravstvena skrb odnosno pitanjima, u kojima je predsjednik do napada 11. rujna bio odraz tradicionalnih podjela između republikanaca i demokrata.

“New York Times” piše o očekivanom velikom padu saveznog proračuna. Prema nekim procjenama, prošle je godine ostvaren proračunski deficit od najmanje 3 milijarde dolara, dok bi ove godine mogao iznositi najmanje 15 milijardi dolara, a sljedeće i do 70 milijardi. Ove nepovoljne brojke dovele su u nezavidan položaj predsjednika Busha, čija administracija treba do 4. veljače podnijeti prijedlog saveznog proračuna, u kojem će se – kako se vjeruje – tražiti povećanje izdvajanja, pogotovo za Pentagon i domaću sigurnost.

“Washington Post” piše o uvozu luksuznih automobila u Ameriku. Mnogi budući vlasnici Ferrarija donedavno su svoje automobile, zbog jakog dolara, kupovali u Europi i izravno uvozili u zemlju. No, nedavno je Ferrari zatražio od vlade da prekine ovakvu praksu, te da se njegovi automobili prodaju samo kroz američkog zastupnika. To je mnoge buduće kupce razočaralo, a oni koji su se već dokopali ovog luksuznog automobila –kojih u Ameriku godišnje uđe samo oko tisuću - suočeni su s drugim problemom. Moraju, naime, modificirati svoja vozila u skladu s američkim standardima sigurnosti i zaštite okoliša i zatim podnijeti peticiju Uredu za sigurnost prometa da im se dozvoli uvoz.

XS
SM
MD
LG