Linkovi

Predsjednik Bush poziva na bržu obnovu američke ekonomije (5/1/02) - 2002-01-05


Predsjednik Bush počinje drugu godinu svog predsjedničkog mandata pozivom demokratima u Senatu - da usvoje njegov paket ekonomskih stimulativnih mjera. Naš izvjestitelj Scott Stearns javlja da se predsjednik sve više usredotočuje na unutrašnjepolitička pitanja kao što su gospodarstvo i obrazovanje.

Predsjednik želi ubrzati provođenje dijelova njegovog plana koji se odnose na smanjenje poreza i tako pomoći izlasku iz ekonomske recesije koja je pogoršana nakon terorističkih napada od 11. rujna. Demokrati u Senatu, koji su u većini, protive se većem smanjenju poreza uz objašnjenje da si savezna vlada to ne može priuštiti u vrijeme kada Sjedinjene države ratuju protiv terorizma u inozemstvu i kada se bore s recesijom kod kuće.

Gospodin Bush kaže da je u tri mjeseca, koliko dugo demokrati blokiraju usvajanje njegovog ekonomskog plana, posao izgubilo više od 900 tisuća Amerikanaca: "Izgleda da neki u Senatu misle da si možemo priuštiti da ništa ne činimo, te da će se prije ili kasnije gospodarska situacija poboljšati sama od sebe. Međutim, ukoliko je vaš posao u opasnosti ili ukoliko imate nekog bliskog tko je ostao bez posla, vi želite što brži, a ne što kasniji ekonomski oporavak."

Predsjednik će tijekom vikenda za svoj ekonomski plan tražiti potporu u dvije savezne države na zapadu zemlje – Oregonu i Kaliforniji. Sastat će se i s građanima koji su izgubili posao te s malim poduzetnicima, u nadi da će i na taj način izvršiti javni pritisak na demokratske senatore.

XS
SM
MD
LG