Linkovi

Svjetski trgovinski centar vjerojatno se neće ponovno graditi (5/1/01) - 2002-01-05


”Svjetski trgovinski centar vjerojatno se neće ponovno graditi” – javlja “Los Angeles Times”. Novi njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg i predsjednik odbora za obnovu tog objeka najavili su da će dva srušena nebodera vjerojatno zamijeniti spomenik i nekoliko manjih objekata – možda poslovnih zgrada ne viših od 50 do 60 katova. Prema njihovim riječima, izgradnja novih nebodera ne bi bila financijski isplativa. Zbog skupe lokacije, odbačen je prijedlog bivšeg gradonačelnika Rudolpha Giulianija da se na ruševinama Svjetskog trgovinskog centra izgradi samo spomenik žrtvama terorističkog napada od 11. rujna.

“Washington Post” podsjeća na nekoliko važnih rokova koji ove godine čekaju američke zračne luke. Kako piše washingtonski dnevnik, vladin ambiciozni cilj da se do kraja godine na sve aerodrome postave detektori za bombe predstavlja pravu logističku i inžinjersku noćnu moru, a odluka da se do 18. siječnja na svim aerodromima uvedu skeneri za pregled sve prtljage već se sada pokazuje teško ostvarivom. Primjerice, washingtonski aerodrom Dulles trenutno ima tri takve sprave, a trebat će ih ukupno 30 do 50.

“USA Today” donosi vijest da je stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama dostigla prošli mjesec razinu od 5,8 posto – najvišu u proteklih šest godina. Od početka recesije u ožujku prošle godine, zatvoreno je milijun i 400 tisuća radnih mjesta, te još milijun i 100 tisuća od terorističkih napada od 11. rujna. Najtiražniji američki dnevnik također javlja da će telekomunikacijski div AT&T zatvoriti još 5 tisuća radnih mjesta, uz 5.100, koliko je zatvoreno u protekloj godini.

XS
SM
MD
LG