Linkovi

Afganistanci se vraćaju kući (4/1/02) - 2002-01-04


Više od dva desetljeća rata, gladi i represije natjerali su milijune Afganistanaca da napuste svoje domove. Ti se ljudi sada vraćaju kući. Svrgavanje talibanskog režima i uspostavljanje prijelazne vlade u Afganistanu potiču afganistanske izbjeglice i interno raseljene osobe da krenu na opasan put prema svojim bivšim domovima.

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice procjenjuje da se, u protekla dva mjeseca, oko 60 tisuća izbjeglica vratilo u Afganistan iz Pakistana i Irana. Preko 30 tisuća interno raseljenih Afganistanaca vratilo se u Kabul od početka studenoga. “Dolaze u Kabul jer je taj grad siguran i nešto bogatiji i jer će u njemu uskoro biti i međunarodne snage sigurnosti,” rekao je dužnosnik Ujedinjenih naroda Daniel Endres.

Više od milijun Afganistanaca interno je raseljeno, a dva i pol milijuna stanovnika te zemlje potražila su utočište u Pakistanu i Iranu tijekom protekla dva desetljeća. Dužnosnici humanitarnih organizacija strahuju da će velik broj izbjeglica nadići kapacitete prometa i objekata za distribuciju humanitarne pomoći. Oni također upozoravaju da Afganistan za sada nije spreman sučeliti se s masovnim povratkom izbjeglica.

Mnoge ceste, mostovi i prometni sustavi nisu u uporabnom stanju. Diljem zemlje razasuti su milijuni mina i tisuće neeksplodiranih bombi i granata. Lokalne bolnice u području Shomali svaki dan bilježe pet novih žrtava mina, od kojih su mnoge djeca. Izbjeglice koje pokušavaju zemlju prijeći pješice sučeljene su s ozbiljnim manjkom hrane, vode i smještaja. Sigurnost je i dalje problematična, s obzirom da su u pojedinim područjima još uvijek aktivni odbjegli talibanski borci, teroristi al-Qaide i banditi. Dolazak oštre afganistanske zime predstavlja još jednu ozbiljnu opasnost za izbjeglice koje se pokušavaju vratiti svojim kućama.

Sjedinjene Države blisko surađuju s afganistanskom prijelaznom vladom i s humanitarnim agencijama Ujedinjenih naroda i drugih organizacija kako bi se povratak izbjeglica ubrzao. To znači da treba uspostaviti sigurnost, obnoviti prometne sustave i dostaviti humanitarne zalihe u područja u kojima su najviše potrebne. U to će trebati uložiti dosta vremena i napora. No, izbjeglice će otkriti da im se isplatilo čekati. Uredan, ali ne preuranjen, povratak njihovim domovima pomoći će da se spase mnogi životi i poštedjet će mnoge od nepotrebnih teškoća, te će olakšati pritisak na zemlju koja se bori s obnovom.

XS
SM
MD
LG