Linkovi

Rat neće završiti u Afganistanu (5/1/02) - 2002-01-04


Koalicija protiv terorizma, predvođena Sjedinjenim Državama porazila je terorističku mrežu Osame bin Ladena al-Qaidu i njihove talibanske zaštitnike u Afganistanu. No, rat protiv međunarodnog terorizma neće završiti u Afganistanu. Prema riječima predsjednika Georgea Walkera Busha, “Naš rat protiv terorizma daleko prelazi granice Afganistana.”

Prvi prioritet Sjedinjenih Država jest potpuno uništenje al-Qaide. Al-Qaida je odgovorna za terorističke napada na New York i Washington od 11. rujna, kao i za ranije terorističke napade. Vjeruje se da operira u i do 60 zemalja svijeta.

Jedna od zemalja u kojoj je al-Qaida vrlo prisutna je Jemen. Jemen je pokrenuo niz vojnih operacija usmjerenih na pronalaženje al-Qaidinih članova. Jemenske specijalne snage bore se protiv naoružanih plemena kako bi uhvatili osumnjičene članove al-Qaide koji se sakrivaju u jemenskoj pokrajini Marib.

Sjedinjene Države spremne su pomoći svakoj zemlji koja se pokušava riješiti međunarodnih terorista. Predsjednik Bush je rekao da su Sjedinjene Države voljne osigurati svoje vojnike za svaku zemlju koja se bori protiv terorizma na vlastitom tlu. “Ukoliko nam se neka zemlja obrati za pomoć,” rekao je predsjednik Bush, “dobit će je.”

Predsjednik Bush također je jasno dao do znanja da rat protiv terorizma neće završiti samo na porazu al-Qaide, odnosno, na zarobljavanju ili smrti Osame bin Ladena. “Naš odgovor”, rekao je predsjednik Bush, “uključuje daleko više od trenutne osvete i izoliranih udara. Ovo će biti široka kampanja, koja će se voditi na mnogo frontova.” Ova će se kampanja voditi sve dok globalne terorističke mreže, koje međusobno komuniciraju i podržavaju jedna drugu, ne budu uništene.

XS
SM
MD
LG