Linkovi

Osloboditi svijet terora (3/1/02) - 2002-01-03


2001. bila je godina u kojoj je velika tragedija zadesila Sjedinjene Države i civilizirani svijet. Užas koji se dogodio 11. rujna nikada neće biti zaboravljen. No, teroristi koji su sravnili sa zemljom Svjetski trgovinski centar u New Yorku, a kod Washingtona se obrušili zrakoplovom na Pentagon – napravili su veliku grešku u svojim kalkulacijama. Zamišljali su kako svojim akcijama siju sjeme koje će izrasti u sveti rat protiv Amerike. Umjesto toga, teroristi su zapalili vatru u kojoj će sami izgorjeti.

Nakon 11. rujna više od stotinu zemalja ponudilo je pomoć u borbi protiv medjunarodnog terorizma. Službe sigurnosti diljem svijeta razmjenjuju informacije s ciljem da se uhiti teroriste prije no što izvrše akciju. Koalicija – koju predvode Sjedinjene Države – onemogućava dotok finacijske pomoći teroristima, te onemogućava terorističke operacije i otežava teroristima prijelaz preko medjudržavnih granica čime onemogućava izvršavanje njihovih zločinačkih planova.

Koalicija koju predvode Sjedinjene Države uništila je sjedište al-Qaide i zbacila njene talibaske zaštitnike u Afganistanu. Afganistanci su sada stavili na stranu medjusobne razlike i formirali prijelaznu vladu. Afganistanke u toj vladi zauzimaju mjesto koje im pripada. Humanitarna pomoć je ponovo krenula ka Afganistancima kojima je pomoć najpotrebnija. Mostovi i ceste prema susjednim zemljama ponovo su otvoreni za promet. Djevojčice sada mogu ponovo pohadjati školu. Djeca se opet mogu igrati sa zmajevima; glazba se ponovo može čuti na ulici.

Afganistan više nije sigurno utočište za teroriste. No, ako teroristi diljem svijeta misle da je kampanja protiv njih započela i završava u Afganistanu – oni se varaju. Afganistan bi mogao biti samo jedna od mnogih uspješnih kampanja.

Pouke 11.rujna su jasne. Teroristi su pokušali podijeliti civilizirani svijet. Omjesto toga, narodi su se ujedinili u borbi za iskorjenjivanje terorizma. Teroristi su pokušali zlostavljati Ameriku. No, Sjedinjene Države i savezničke i prijateljske zemlje odgovorile su hrabro i odlučno. Danas se teroristi pokušavaju sakriti. Koalicija koju predvode Sjedinjene Države je, medjutim, neumorna u potrazi za njima.

Iskorjenjivanje al-Qaidine i drugih terorističkih mreža u svijetu neće biti ni brzo ni lako. No, uspjesi postignuti u 2001. Godini pokazali su da će teroristi biti dovedeni pred lice pravde – bez obzira koliko vremena za to bude potrebno – jedan tjedan, godina ili desetljeće.

XS
SM
MD
LG