Linkovi

Amerika i Afganistan (3/1/02) - 2002-01-03


Prijelazna vlada predvođena predsjednikom Hamidom Karzaijem stupila je na dužnost u Afganistanu. Talibani i njihovi strani teroristički saveznici iz al-Qaide više nemaju kontrolu nad zemljom. Svrgnuti su s vlasti i izbačeni. Novoj vladi Afganistana pomažu međunarodne snage sigurnosti, predvođene Britancima, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Sjedinjene Države ostat će prisutne u Afganistanu da bi pomogle u traganju za preostalim talibanskim borcima i teroristima al-Qaide. U ovim naporima pomaže i Pakistan. Pakistanske su vlasti pritvorile desetke osoba za koje se sumnja da pripadaju talibanima i al-Qaidi, a koje su pokušale prijeći granicu. Sjedinjene Države ne namjeravaju sudjelovati u sigurnosnim snagama u Afganistanu. Ministar obrane Donald Rumsfeld smatra da je misija Amerike osigurati da talibani budu razoružani, te da više ne mogu “ubijati ljude”. Drugi američki cilj je hvatanje i zatvaranje preostalih članova al-Qaide kako više ne bi mogli otići u druge dijelove svijeta i izvoditi svoje terorističke napade. Kada ovi vojni ciljevi budu ostvareni, nastavit će se i humanitarne operacije.

Sjedinjene Države najveći su donator strane pomoći za Afganistan. Od 11. rujna, Sjedinjene su Države povećale svoja izdvajanja za tu svrhu s gotovo 180 milijuna dolara, koliko je izdvojeno 2000, na 325 milijuna dolara. Sjedinjene Države osigurale su više od 80 posto hrane za Afganistan kroz Svjetski program za hranu. Sjedinjene Države i dalje će predvoditi u humanitarnim donacijama.

Da bi se Afganistanci vratili normalnom životu, od kritične je važnosti da im zemlja bude obnovljena. Treba obnoviti oštećene stambene objekte. Treba obnoviti i modernizirati ceste i mostove. Treba izbušiti nove zdence i obnoviti vodovode i sustave za navodnjavanje. Sjedinjene Države i druge zemlje surađivat će s vladom Afganistana kako bi se svi ovi zadaci mogli obaviti.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Borit ćemo se protiv zla. No, kako bismo pobijedili zlo, mora se iskazati velika dobrota Amerike. A jedan od načina na koji se to može postići jest kroz pomaganje napaćenom narodu Afganistana. To ćemo i učiniti.”

XS
SM
MD
LG