Linkovi

Porasla vrijednost eura (3/1/01) - 2002-01-03


Sutra na prostoru eurozone neće biti bankomata bez eura, tvrdi Središnja europska banka nakon što je obradila podatke po kojima isključivo s eurima rade svi bankomati u Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Austriji, Grčkoj, Irskoj i Luxembourgu, što je postignuto kod 97 posto bankomata u Španjolskoj, 95 posto u Fracuskoj do 85 posto u Italiji, inače zemlji koja je za razliku od ostalih 11 država eurozone iskusila najviše neprilika u prijelazu na euro.

Središnja europska banka, prema izjavi njezinog predsjednika Wima Duisenberga, očekuje da će se kompletan posao prelaska zaokružiti do kraja idućeg tjedna, odlučujući je dan za potvrdu sadašnjeg neosporno «golemog uspjeha» operacije subota i ako dan u kome su kupci najagilniji prođe glatko već će se tada moći ustvrditi da je uvošenje eura uspješno privedeno kraju. Samo u jednom danu u Njemačkoj je registrirano 4,6 milijuna podizanja eura iz bankomata.

Dio zamjenskog posla obavile su velike robne kuće i supermarketi koji su razliku vraćali u eurima. Redova je bilo u poštama i bankama, dolazak mirovina irskim i talijanskim penzionerima stvorio je duge repove pred šalterima, no i to je prošlo. Europska Komisija ističe da promjena valuta nije utjecala na porast cijena i da je korektna konverzija u eure opće pravilo – pravilo potvrđuju rijetki izuzeci, a za neopravdana poskupljenja predvišene su visoke kazne.

"Počela je nova era za Europu i prelazak na euro jedan je od glavnih ako ne i glavni korak u europskim integracijama", poručio je predsjednik Središnje europske banke Wim Duisenberg. Za banku je posao gotov, "svi su euri distribuirani", potvrdio je Duisenberg. Gladak prijelaz na euro uzrokovao je skok njegove vrijednosti – od kolovoza 1999. godine euro je dostigao najvišu vrijednost prema japanskom jenu, u odnosu na britansku funtu skočio je 2,7 posto a ostvario je i najvišu cijenu u zadnja dva tjedna prema američkom dolaru te se sada mijenja za 90.66 centi.

XS
SM
MD
LG