Linkovi

Osvrt na 2001. - Novi automobili na američkom tržištu (3/1/02) - 2002-01-03


Tijekom 2001.godine, naš reporter John Birchard, dao je ocjenu za preko 50 automobila čije je vrijednosti imao prilike iskušati na sedmodnevnim test-vožnjama. Dozvolite da počnemo s najbjesnijim modelima. To bi mogao biti Chevrolet Corvette Z-O-6, dvosjed s V-8 motorom koji ima skoro 400 konjskih snaga!? Dajte gas i za treptaj oka ste prešli ograničenje brzine. Za ovaj se automobil može reći - toliko snage, a tako malo cesta na kojima se ta snaga može koristiti bez da se prekrše propisi o ograničenju brzine. Corvette Z-O-6 je očigledno nepraktičan auto koji košta skoro 50 tisuća dolara i troši mnogo benzina. No, sigurno je i to da s njim možete doživjeti uzbudjenje.

U nastavku predstavljanja automobila iz 2001.godine nešto potpuno drugačije. Ova će vas rečenica sigurno podsjetiti na čuvenu televizijsku seriju Monty Python. Japanska tvrtka Mitsubishi predstavila je na američkom tržištu svoj Lancer compact sedan. Mislimo da je to odličan mali automobil – ima dosta prostora, tih je, ima vrlodobar unutrašnji i vanjski dizajn i odgovarajuće je snage. S osnovnom cijenom od oko 14 tisuća dolara bit će vrijedan rival Hondi Civic, Toyoti Corroli i Fordu Focusu.

Švedski Volvo nastavlja impresionirati svojim novim proizvodima, a vrlo je jasno da Volvo sve više pažnje poklanja i vanjskom izgledu automobila, što u prošlosti često nije bio slučaj. Volvo S-60 je vrlo atraktivan automobil – udoban, odlično napravljen, dovoljno brz da zadovolji svakog vozača, osobito ako se izabere turbo verzija. Takozvana pred-luksuzna serija automobila, s cijenama izmedju 30 i 35 tisuća dolara, nudi zaista odlične automobile – Mercedes, Jaguar, BMW, Lexus, Audi… Ovoj listi treba dodati i Volvo!

Sportska terenska vozila su vrlo popularna u Americi. Posljednji Toyotin model – Highlander – utemeljen na mehaničkim rješenjima izvrsnog Camry-a za rezultat ima mnogo ugodniju vožnju nego drugi džipovi. Smatramo ovaj Toyotin model najboljim sportskim terenskim vozilom u srednjoj klasi.

Kod luksuznih automobila čini se da se ističe Infiniti Q-45, a skrećemo pažnju i na Nissanov Q-Ship model, odnosno proizvodnu liniju koja sadrži nova tehnološka dostignuća u auto-industriji, kao što je aktiviranje klima uredjaja i audio sistema – glasom vozača. Dakle, dovoljno je da kažete, hladjenje ili grijanje i automobil dalje sve sam uradi! Nissanov Q-Ship model ima 345 konjskih snaga i cijenu od 50 tisuća dolara i predstavlja ozbiljnu konkurenciju ostalim luksuznim automobilima.

Govoreći o izazovima, Nissan je napravio još jedan automobil koji sve više skreće pažnju na sebe. Nova Nissan-Altima brine one koji prodaju Toyotu Camry ili Hondu Accord. Altima je vrlo dobrog dizajna, ima mnogo unutrašnjeg prostora, u svojoj klasi je najjači automobil s 240 konjskih snaga, pruža užitak vrlo ugodne vožnje, a cijena je apsolutno konkurentna. Nissan Altima je pravi izazov za izvikanije Toyote i Honde.

Iz Japana dolaze i vozila koja su vrlo zabavna za voziti. Riječ je kompaniji Subaru, koja je u Americi poznata po svojim vozilima s pogonom na sva četiri kotača, dakle vrlo praktičnim automobilima koji nisu preskupi. Jedan od modela Subarua - Impreza W-R-X ,s turbo motorom od 227 konjskih snaga, od onih je automobila koji vozača natjeraju da pozelene. Vrlo brz automobil, odlične kočnice, izvrsno ovješenje na sva četiri kotača…Sve u jednom automobilu, koji, uz to i vrlo pristojno ozgleda. Cijena – oko 27 tisuća dolara. To znači da je Subaru W-R-X za nekoliko tisuća dolara jeftiniji drugih automobil u svojoj klasi. To bi bila priča o najboljim automobilima u izboru našeg stručnjaka Johna Bircharda, koji je tijekom 2001.godine testirao preko 50 vozila.

XS
SM
MD
LG