Linkovi

Dvije godine nove hrvatske Vlade (3/1/01) - 2002-01-03


Prije tocno dvije godine, 3. sijecnja 2000 u Hrvatskoj je nakon desetogodisnje vladavine HDZ-a doslo do promjene vlasti. Koalicijska Vlada premijera Ivice Racana danas je u Banskim dvorima analizirala koliko je ostvarila od promjena obecanih biracima prije dvije godine.

Najteza je dionica puta zavrsena, izjavio je premijer Ivica Racan ocjenjujuci dvije godine rada koalicijske Vlade. "Prije dvije smo godine pobijedili jer su gradjani zeljeli promjene, neki su vjerovali da ih je moguce brzo ostvariti, drugi su bili svjesni da to nije lak put", kazao je novinarima.

Osim teskim naslijedjem bivse vlasti opravdanje za neispunjenje dobrog dijela obecanja datih prije dvije godine premijer ce naci u vremenu kojeg, kazao je, zahtijevaju 'dublji reformski zahvati'. "Svjesni smo da ce neki rezultati za ono sto smo vec ucinili, za poteze koje smo povukli, tek doci. Ja ocekujem i to zelim reci otvoreno, da je u tom pogledu najteza dionica puta iza nas. Cak sad kada idu neki novi reformski zahvati koncipiranje i provodjenje tih zahvata ici ce uz manje otpora," rekao je Racan.

Hrvatski premijer vjeruje da ce u drugoj polovici mandata Vlada puno lakse provesti prioritetne reforme- gospodarstva, vojske, policije i pravosudja. Cilj je Vlade u 2002. zadrzati stopu rasta na sadasnjoj razini od oko 4 posto, i rijesiti problem nezaposlenosti. Nezaposlenost je najveci problem koalicijske vlade, bez posla je u Hrvatskoj cetvrtina radno sposobnog stanovnistva, oko 400 tisuca ljudi. S preciznim planom rada za 2002. Vlade ce, najavio je premijer, izici do kraja mjeseca.

XS
SM
MD
LG