Linkovi

Afganistan: Ubijen šef talibanske obavještajne službe (3/1/01) - 2002-01-03


Afganistanska vlada potvrdila je da je u američkom bombardiranju prošloga mjeseca ubijen šef talibanske obavještajne službe Qari Amadulah. Prema riječima afganistanskih dužnosnika, Amadulah je ubijen u zračnom udaru na kuću u kojoj je boravio u pokrajini Paktika. Vjeruje se da je Amadulah najviši talibanski dužnosnik koji je do sada ubijen u američkoj vojnoj kampanji u Afganistanu. U međuvremenu, borci talibana i al-Qaide u mjestu Bagran počeli su, kako je javljeno, predavati oružje i vozila anti-talibanskim snagama.

Dužnosnici Pentagona vjeruju da će talibanski čelnik Mula Mohamad Omar biti izručen američkim snagama, ukoliko se preda afganistanskim vlastima.

Pentagon ne može potvrditi izvješća, prema kojima se sjeverozapadno od Kandahara trenutno vode pregovori o predaji mule Omara. Kontra-admiral John Stufflebeem iz Združenog stožera američkih oružanih snaga izjavio je da se, prema njegovom shvaćanju, pregovara o predaji oko 1.500 talibanskih boraca. Ipak, prema riječima kontraadmirala Stufflebeema, američki dužnosnici pažljivo prate pregovore. Glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke jasno je dala do znanja da će Sjedinjene Države očekivati od afganistanskih vlasti da izruče mulu Omara, ukoliko se preda.

"Očekujemo da ćemo ga dobiti i kako smo vidjeli iz izvješća prijelazne vlade i anti-talibanskih snaga, oni znaju da ga, ukoliko do njega dođu, moraju predati Sjedinjenim Državama," kazala je.

Američke su snage već pritvorile preko 200 talibana i boraca al-Qaide.

Sjedinjene Države imenovale su dugogodišnjeg diplomata Ryana Crockera za čelnika nedavno ponovno otvorenog američkog veleposlanstvu u Kabulu. Gospodin Crocker, koji bi trebao stići u Kabul sljedećeg tjedna, do sada je obnašao dužnost zamjenika pomoćnika državnog tajnika za Bliski istok. Prema State Departmentu, gospodin Crocker imenovan je otpravnikom poslova u veleposlanstvu, kako bi se izbjegao dugotrajni postupak potvrde imenovanja u Senatu, koji se provodi za veleposlaničke položaje.

XS
SM
MD
LG