Linkovi

Prethodnica mirovnih snaga u Afganistanu (2/1/02) - 2002-01-02


U Kabulu se nalazi izvidjačka ekipa sastavljena od vojnika iz 12 zemalja čije će postrojbe sudjelovati u medjunarodnim snagama sigurnosti u Afganistanu. Prethodnica će sagledati situaciju na terenu i pripremiti dolazak za oko četiri i pol tisuće mirovnjaka.

Oko 300 britanskih vojnika nalazi se u Kabulu već desetak dana, ali – osim nekoliko gotovo simboličkih ophodnji – nisu imali druge aktivnosti. Za njih pravi posao neće otpočeti sve dok se u Afganistan ne prebace kompletne mirovne snage. Pukovnik Richard Barrons, zapovjednik medjunarodnih mirovnih snaga, kaže da je zadovoljan s dosadašnjim prijemom lokalnog stanovništva, ali naglašava da mnogi izazovi tek čekaju mirovne snage. "Jasno je da u Afganistanu ima mnogo problema i ovdje ima odredjen broj ljudi koji su vrlo nervozni zbog naše nazočnosti. No, većina stanovnika ove zemlje obradovala se našem dolasku ovdje te mi nastojimo uspostaviti zaista dobar odnos s njima".

Francuska novinska agencija javlja da je jutros prva postrojba francuskih vojnika doletjela u zračnu bazu Bagram, smještenu sjeverno od Kabula. Vojni stručnjaci predvidjaju da će glavnini medjunarodnih mirovnih snaga biti potrebno nekoliko tjedana za potpuno rasporedjivanje na terenu.

XS
SM
MD
LG