Linkovi

LA Times: od konzulata pa do ulaska u SAD - ista slika traga za istom osobom! (2/1/02) - 2002-01-02


Pogledajmo o čemu pišu jutrošnje novine … Sa stranica Los Angeles Timesa dolazi informacija da će od ovog mjeseca američko Državno tajništvo slati digitalne slike stranih posjetitelja imigracijskim organima u mjestima ulaska u zemlju. Tako će, po prvi puta, imigracijski djelatnici moći biti sigurni da pred sobom imaju istu osobu s kojom su razgovarali konzularni djelatnici koji su joj izdali vizu. Uz to, razmatraju se i planovi da se putne isprave šifriraju zajedno s osobnim podacima, koji mogu biti očitani elektronički.

New York Times posvećuje velik članak stavovima nekoliko uglednih ekonomskih stručnjaka u raspravi o oporavku američke gospodarske recesije. Kako piše Times, mišljenja stručnjaka podudaraju se samo u jednoj, dobroj vijesti - recesija će okončati ove godine! Doduše, stručnjaci se ne slažu oko načina izlaska iz recesije - hoće li on biti brz, - grafički nalik slovu V! -, ili usporen, s dužim razdobljem stagnacije, - poput, grafički gledano, razvučenog slova U.

Vrijedi se prisjetiti zlatnog vrhunca američke gospodarske ekspanzije iz devedesetih, piše Times. U posljednjem tromjesečju 1999-te godine, brutto nacionalni proizvod Sjedinjenih država rastao je po stopi od 8.3 posto. Što se profita tiče, u tom je tromjesečju relativno vrlo tradicionalan i umjeren pokazatelj Standard and poor five hundred ostvario rast profita od 22 posto! A, kad već slušamo preporuke ekonomskih gurua, što savjetuju ulagačima? Kratko i jasno - izbjegavati ulaganja u tehnološki i financijski sektor!

XS
SM
MD
LG