Linkovi

Obnova razorene zemlje (29/12/01) - 2002-01-02


Sada, nakon poraza talibana i terorističke skupine al Qaide u Afganistanu, Sjedinjene Države i druge zemlje rade kako bi pomogli afganistanskom narodu da ponovo izgradi svoju zemlju. Prvi je cilj stvaranje uvjeta koji će Afganistancima omogućiti preživljavanje u što spada i pomoć raseljenima i izbjeglima. To znači osiguravanje zaliha u hrani, započinjanje poljoprivredne proizvodnje, obnova kupovne moći. Temeljne zdravstvene usluge, a posebno one za žene i djecu takodjer moraju biti ponovno uspostavljene. Obnova osnovnog obrazovnog sustava te pružanje stručne obuke takodjer je od ključne važnosti.

Zadnjih je godina Afganistan proizvodio oko 70 posto svjetske količine opijuma. Kako bi se zaustavila proizvodnje droge, od ključne je važnosti uspostava vojnih i policijskih snaga. Istovremeno, poljodjelcima je potrebno pružiti stimulaciju da prekinu s proizvodnjom maka i zamijene je nekim drugim kulturama.

Vlada premijera Hamida Karzaija vladat će slijedećih šest mjeseci, dok tradicionalno vijeće ne izabere vladu koja će zemlju voditi u slijedeće dvije godine, za koje će se vrijeme raditi na novom ustavu. U medjuvremenu, oko pet tisuća pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Afganistanu će održavati sigurnost vlade i pomagati u uspostavi i obuci novih afganistanskih sigurnosnih snaga i vojske. Sjedinjene Države i koalicijski partneri već rade na doprinosu političkoj stabilnosti i pozitivnoj gospodarskoj klimi u Afganistanu. No, na koncu, sami će Afganistanci biti ti koji će taj posao morati privesti kraju.

Mir, sigurnost i prosperitet neće biti mogući ukoliko se plemenske frakcije i paravojne postrojbe nastave boriti jedne protiv drugih. Napori na obnovi neće biti uspješni bez vlade u koju će biti uključene sve frakcije.

XS
SM
MD
LG