Linkovi

Potraga se nastavlja (30/12/01) - 2002-01-02


Čelnik nove prijelazne afganistanske administracije, Hamid Karzai, izjavio je da je terorizam u njegovoj zemlji u velikoj mjeri poražen. Gospodin Karzai je rekao: “Postoje ostaci al-Qaide i talibana u obliku pojedinaca ili manjih grupa. Za njima treba tragati i uhititi ih, te im treba suditi”.

To je točno ono što Sjedinjene države kane učiniti. Prema izvješćima informativnih medija, najmanje šest visokih članova al-Qaidinig vrha ubijeno je od listopada, kada je amerikancima predvodjena koalicija započela rat protiv terorizma. Medju njima su Mohamad Atef, Egipćanin za kojeg se govorilo da je bio bin-Ladenov glavni vojni strateg. Nekoliko drugih terorističkih čelnika uhićeno je tijekom tromjesečne kampanje.

Znatna pozornost usredotočena je na planinsko područje Tora Bora na istoku Afganistana. Ovo područje je bilo žestoko bombardirano. Tora Bora, sa svojim velikim kompleksima pećina i tunela, zaklanjala je posljednju veliku grupu pripadnika al-Qaide. Američki specijalci se nalaze na terenu, pomažući lokalnim afganistanskim snagama u potrazi za preostalim teroristima.

Posebice tragaju za Osamom bin-Ladenom. On je glavni organizator terorističkih napada 11. rujna na Svjetski trgovinski centar te na Pentagon. Pakistanski predsjednik Pervez Musharaf izjavio je da postoji mogućnost da je bin-Laden već mrtav. Medjutim, nema dokaza za to. U najnoviijim izvješćima informativnih medija kaže se da se bin-Laden skriva u Pakistanu. Predsjednik te države je rekao: “Ukoliko on udje u zemlju, i bude prepoznat, biti će izručen.”

Kenton Keith, glasnogovornik koalicije koju predvode Sjedinjene države, izjavio je da će se vojna kampanja nastaviti sve dok bin-Laden ne bude pronadjen. Gospodin Keith je rekao “da postoji odlučnost”. General Tommy Franks, čelnik američkog središnjeg zapovjedništva, izjavio je da će koalicija “pretražiti sva ta područja dok se ne uvjeri da je on mrtav, ukoliko je mrtav”. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je “ima istine u onom što kažu u obavještajnim krugovima u odnosu na pitanje gdje se nalazi bin-Laden, a to je, da nedostatak dokaza ne dokazuje da nekoga nema.”

Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, makar potraga trajala tjednima ili godinama, Osama bin-Laden će biti pronadjen. Njegovi suradnici će takodjer biti pronadjeni. Živi ili mrtvi. Rat protiv terorizma može biti dug, ali ćemo ga dobiti.

XS
SM
MD
LG