Linkovi

Financije terorista (2/1/02) - 2002-01-02


Globalni rat protiv terorizma započeo je 11. rujna kada su napadnuti Svjetski trgovinski centar u New Yorku, i Pentagon, nadomak Washingtona. Od tada Sjedinjene Države su okupile međunarodnu koaliciju protiv terorizma.

Do sada je mnogo postignuto. Afganistan nije više terorističko uporište. Represivni talibanski režim na čelu s mulom Muhamedom Omarom zamjenila je nova vlada na čelu s Hamidom Karzaiem. Afganistan je oslobođen od strane okupacije terorističkog vođe Osame bin Laden koji je organizirao terorističke napade na Sjedinjene Države.

Amerika i njeni koalicijski partneri koriste mnoge instumente osim vojne sile kako bi pobjedili u ratu protiv globalnog terorizma. Jedan su financije. Rat protiv terorizma može biti jednako dobijen i u bankarskom sustavu. Sredstva su zamrznuta i stavljena izvan domašaja terorista tako d oni ne mogu slobodno putovati i koristiti ta sredstva.

Al-Qaida ima međunarodne sponzore od kojih su neki rade pod krinkom humanitarnih organizacija. Prošle godine, bivši dužnosnik pakistanske komisije za atomsku energiju osnovao je skupinu poznatu kao Umma Tammer-e-Nau. UTN ističe da pomaže gladnima i drugima kojima je potrebna pomoć u Afganistanu. Međutim, dužnosnici koalicije kažu da je ta organizacija dostavljala al-Qaidi informacije o nuklearnom oružju.

Predsjednik George Bush nedavno je stavio UTN i trojicu čelnika te organizacije na popis organizacija i pojedinaca koji pomažu terorizam. Njihova imovina je blokirana u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države ne djeluju same na financijskoj bojišnici. Desetine drugih zemalja izdale su naloge za zamrzavanje terorističkih bankovnih računa. Kako je rekao predsjednik Bush, više od 33 milijuna dolara zamrznuto je na računima u Sjedinjenim Državama, a isto toliko u inozemstvu u zemljama koji su naši partneri u međunarodnoj koaliciji. Imovina više od 150 terorista, njihovih organizacija i njihovih financijera zamrznuta je u Sjedinjenim Državama. Financijske mreže terorista bit će otkrivene, a potom i uništene.

XS
SM
MD
LG