Linkovi

Zacarias Moussaoui izjavio da nije kriv  (2/1/02) - 2002-01-02


Osumnjičeni terorist Zacarias Moussaoui izjavio je da nije kriv ni za jednu od šest točaka optužnice kojom ge se tereti za pripremanje terorističkih napada na New York I Washington, odnosno za pripremanje zavjere i ubojstva.

Prvo pojavljivanje Zacariasa Moussaoui-ja na saveznom sudu u Aleksandriji bilo je praćeno strogim mjerama sigurnosti. On je odbio reči osjeća li se krivim, ili ne, te je umjesto toga rekao: “U ime Allaha, ja se nemam zbog čega braniti. Nemam ništa za izjaviti…”

Sutkinja Leonie Brinkema je rekla da ona shvata njegove riječi kao izjavu da se ne osjeća krivim za šest točaka iz optužnice. Ona je objavila da će sudjenje početi 14.listopada. Od ukupno šest točaka optužnice Moussaoui može za četiri biti osudjen na smrtnu kaznu, a tužiteljstvo do 29.ožujka mora odlučiti hoće li tražiti smrtnu kaznu ili ne? Zacarias Moussaoui je uhićen sredinom kolovoza nakon što su instruktori letenja u školi za pilote u Minnesoti bili sumnjičavi prema njemu. Primjećeno je da se zanima, kao polaznik škole letenja, jedino kako da upravlja zrakoplovom, ali ne i kako da ga prizemlji.

FBI kaže da se Moussaoui, tijekom prošle godine, slično ponašao kao i ostalih 19 otmičara-samoubojica, koji su izveli terorističke napade od 11.rujna. U optužnici je navedeno da je prošao terorističku obuku u jednom al-Qadinom logoru u Afganistanu, zatim da je novac dobio u Njemačkoj od osobe za koju se sumnja da su pripadnici al-Qaidine mreže. Ta je ista skupina slala novac i 19-torici otmičara američkih putničkih zrakoplova. Moussaouieva majka je izjavila kako joj je sin rekao da može dokazati na sudu da je nevin, a njezin odvjetnik je naglasio da se ona ne želi pojaviti u sudnici iz bojazni da se njezin sin ne bi uznemirio.

XS
SM
MD
LG