Linkovi

Doček 2002. na Times Squareu (1/1/02) - 2002-01-01


Pola milijuna Newyorčana i njihovih gostiju sa svih strana Sjedinjenih Država i svijeta, dočekali su Novu godinu na Times Squareu. Uz vatromet i glazbu, ovaj je doček sadržavao i polaganje prisege novog gradonačelnika.

Umjesto Rudolpha Giulianija, koji je na čelu najvećeg američkog grada bio osam godina, gradonačelnik je postao Michael Bloomberg.

Prisegu je položio pred svojim prethodnikom, gospodinom Giulianijem, koji odlazi s položaja s nizom uspjeha: od gospodarske renesanse grada, uklanjanja brojnih problema koji inače obilježavaju urbanu Ameriku, te do hrabrog i inspirativnog vodstva nakon terorističkih napada 11. rujna.

Michael Bloomberg prisegnuo je na položaj gradonačelnika neposredno nakon ponoći, nakon što se s jednog nebodera na Times Squareu, u ponoć, spustila tradicionalna kristalna kugla, obilježavajući početak nove, 2002. godine.

Oko pola milijuna okupljenih građana - od kojih su mnogi donijeli američke zastave - odalo je počast i tisućama poginulih u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar.

Mjere sigurnosti su bile vrlo stroge. Nad središtem New Yorka kružili su policijski helikopteri, na okolnim zgradama bili su razmješteni snajperisti, a policija se u pregledu građana koristila i detektorima radio-aktivnog te nuklearnog materijala.

Na Silvestrovo, mnoge su newyorške crkve, sinagoge i džamije održale komemoracije za žrtve rujanskog terorističkog napada. Slične su svečanosti održane i u drugim američkim gradovima.

U Europi, prvi dan siječnja označio je i dolazak nove zajedničke valute, za 12 država članica Europske unije.

U Vatikanu, papa Ivan Pavao II, u svom tradicionalnom novogodišnjem obraćanju katoličkim vjernicima, pomolio se - među ostalim - i da mu Bog da dovoljno snage kako bi i u sljedećoj godini mogao obavljati svoje dužnosti.

XS
SM
MD
LG