Linkovi

Osvrt na 2001. - Knjiga (31/12/01) - 2001-12-31


Američko je izdavaštvo 2001. godine objavilo mnoštvo upečatljivih naslova - od knjiga o terorizmu i politici pa do best-sellera o nekoć obožavanom trkaćem konju. Naša novinarka Nancy Beardsley osvrće se na knjige koje su se po prvi put pojavile u američkim knjižarama tijekom 2001.

Moglo bi se reći da su – u medijskom smislu - teroristički napadi na Sjedinjene Države bili glavni događaji godine. Možemo također reći da su bili i najvažnija tema mnogih ove godine objavljenih knjiga. Nekoliko dana nakon katastrofe od 11. rujna, ranije objavljene knjige o islamu, terorizmu i Svjetskom trgovinskom centru zasjele su na prva mjesta top lista najprodavanijih knjiga.

Nakon nekoliko tjedana počele su se već pojavljivati i knjige o samim terorističkim napadima. Urednik književnog dodatka New York Timesa Bill Goldstein kaže da se među tim tzv. 'instant-knjigama' nalazilo sve - od ispovijedi očevidaca, pa do komentara uglednih duhovnih čelnika. "Sve te knjige objavljene su tako da prihod od njihove prodaje ide za razne dobrotvorne svrhe. Mislim da izdavači nisu željeli ostaviti dojam da žele eksploatirati ovu konkretnu tragediju."

J. Miller et al.: Bakterije - Biološko oružje i američki tajni rat

Jedna knjiga, objavljena neposredno prije napada, također je postala bestseller - riječ je o djelu Judith Miller, Stephena Engelberga i Williama Broada Bakterije: Biološko oružje i američki tajni rat. Poruka ove knjige postala je još aktualnija kad se jedna od autorica - Judith Miller - i sama našla na meti potencijalne prijetnje bedrenice, primivši poštom pismo u kojem se nelazio neki sumnjivi prah.

Iako se kasnije pokazalo da taj prah ne sadrže spore bedrenice, ovaj je događaj potcrtao jednu od tema njezine knjige. Judith Miller objašnjava značaj ove knjige: "Moramo shvatiti kako se radi o jednom posve novom svijetu i isto kao što smo otkrili kako da se zaštitimo od pisama bombi, morat ćemo naučiti i kako da živimo s ovom prijetnjom."

Predsjednički izbori 2000

Sporni predsjednički izbori 2000. godine također su generirali cijeli niz knjiga. U nekima se tvrdilo da George Bush nije na legitiman način izabran za predsjednika, a u drugim da je Al Gore pokušao, i da u tome nije uspio, ukrasti predsjedničke izbore. Većina je knjiga bila napisana u ozbiljnom tonu, a u nekima se izražavalo i zgražanje nad raspletom izborne krize.

Novinar Washington Posta Joel Achenbach napisao je humorističku knjigu o izborima 2000., pod naslovom Izgleda kao predsjednik, samo je nešto manji. "Na početku pisanja ove knjige, očit je iskreni napor da pišem o onom što se stvarno dogodilo. U sredini, situacija je postala pravi teatar apsurda. Klasičan primjer za to je da sam jutro nakon izbora odlučio napisati nešto za što sam mislio da je smiješan i neobičan tekst, u kojem sam zamislio Georgea Busha i Ala Gorea kako ispituju glasačke listiće u južnoj Floridi i svađaju oko toga treba li se zarezani, ali neprobušeni glasački listić brojiti kao glas ili ne. I naravno, događaji na Floridi su nas doveli upravo do te vrste apsurdne situacije" - kaže o svojoj knjizi ovaj novinar Washington Posta.

Edmund Morris - Theodore Rex

Tekući događaji nisu bili jedino što je zanimalo čitatelje prošle godine. Popularne su bile i biografije američkih predsjednika. Povjesničar David McCullogh napisao je knjigu o drugom američkom predsjedniku Johnu Adamsu. Ta je knjiga na listi najprodavanijih već mjesecima. Za nekoliko tjedana joj se na bestseller listama pridružila još jedna biografija jednog američkog presdsjednika. Theodore Rex, drugi je svezak od predviđena tri o predsjedniku s početka stoljeća, Theodoreu Rooseveltu.

Njezin autor Edmund Morris smatra da bi ovogodišnje tragedije mogle objasniti popularnost knjiga poput njegove. "U krizi, naš je pogled uvijek upravljen prema predsjedniku, koji izgleda kao da utjelovljuje dignitet i snagu Sjedinjenih Država. Okupljamo se oko aktualnog predsjednika, a volimo čitati o našim prošlim predsjednicima."

Jonathan Franzen - Ispravci

Protekle godine, kao što vidimo, novinski su se naslovi gotovo preslikavali u djela publicistike. Međutim, objavljen je i jedan roman koji se pojavio u novinskim naslovima. Riječ je o od kritičara hvaljenom djelu Johnatana Franzena Ispravci, u kojem se govori o nevoljama jedne obitelji s američkog Srednjeg zapada. Knjiga je doživjela nezapamćen prodor na listama bestselera kad ju je televizijska voditeljica Oprah Winfrey izabrala za svoj popularni TV književni klub.

No Jonathan Frenzen nije želio da njegova knjiga na sebi nosi naljepnicu “Izbor Oprah Winfrey”. Zauzvrat, popularna Oprah otkazala je njegovo gostovanje u svojoj emisiji. A tad je Jonathan Franzen dobio još jedno priznanje - Ispravci su osvojili National Book Award kao najbolje prozno djelo. Jonathan Frenzen je prihvaćajući nagradu izrazio zahvalnost i Oprah Winfrey. "Također se želim zahvaliti Oprah Winfrey za njezin entuzijazam i zagovaranje Ispravaka. Želim zahvaliti i svim čitateljima što održavaju na životu ono što ja smatram najljepšim ostvarenjem ljudskog bića – a to je knjiga" - rekao je prilikom dodjeljivanja ove nagrade Jonathan Franzen.

Laura Hillenbrend - Seabiscuit

Skoro svake godine izdavačka industrija zabilježi nekoliko iznenađujućih uspjeha. Prošle godine, jedan od najvećih bio je roman Laure Hillenbrand Seabiscuit – knjiga o trkaćem konju koji je za ovaj sport bio iznimno hendikepiran - imao je naime vrlo kratke noge i povijena koljena. Laura Hillenbrend govori o Seabiscuitu. "Bilo je to vrijeme kad su i Amerika i veći dio svijeta bili u najtežoj financijskoj krizi. Ljudi su jednostavno bili gladni događaja koji pokazaju da se siromah ipak može obogatiti. I onda imate malog domaćeg konja koji dolaza ni od kuda i postaje slavan - toliko da je 1938. godine bio glavni događaj na naslovnicama američkog tiska."

Knjiga Seabiscuit pojavila se na top-listama već početkom godine. I ove praznične sezone - dok čitatelji prelistavaju komemorativne knjige o terorističkim napadim od 11. rujna, odmjeravaju biografije američkih predsjednika te razgledaju uobičajanu miješavinu trilera, ljubavnih romana i krimića - Seabiscuit i dalje je jedna od najprodavanijih američkih knjiga.

XS
SM
MD
LG