Linkovi

Odbrojavanje za euro (31/12/01) - 2001-12-31


U zadnjem danu godine 12 zemalja Europske unije koje će nacionalne valute zamijeniti zajedničkom, eurom, obavljaju posljednje pripreme za svečano obilježavanje početka nove ere ne samo u financijskom životu Europe.

U nedjelju, točno u 14.38 sati otpočelo je odbrojavanje zadnje 2002 minute do ulaska eura u opticaj. Na svečanosti u krunidbenoj dvorani kraljevskog dvorca u Bruxellesu okupili su se vladari Belgije, zemlje koja današnjim danom zaključuje svoje polugodišnje predsjedavanje Europskom Unijom i Španjolske, države koja sutradan preuzima predsjedništvo, premijeri vlada dvaju zemalja, ministri, članovi Europske komisije, zapravo kompletan politički vrh ovdje u Bruxellesu.

Odbrojavanje zadnjih dvije tisuće minuta do početka nove monetarne i ne samo monetarne ere u Europi iskorišteno je za simbolično predavanje zastave Europske unije Španjolskoj. Španjolsko je predsjedništvo – kazao je premijer Jose Maria Aznar – ciljeve svoga predsjedavanja Unijom saželo u krilatici "više Europe u Europi i više Europe u svijetu" Od eura se očekuje poticaj privrednom rastu i u vrijeme svjetske recesije realnom se smatra procjena predsjednika Središnje europske banke Wima Duisenberga da će nakon skromnih ovogodišnjih jedan posto privredni rast dogodine iznositi dva posto.

Nova godina donosi stvaranje zone eura, sa svojih 303 milijuna stanovnika trećeg po veličini tržišta svijeta nakon Kine i Indije i drugog po bogatstvu i nacionalnom dohotku, opisao je značaj monetarne unije predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Financijski stručnjaci ocjenjuju da će euro, ulaksom u opticaj, dakle izlaskom iz kako ovdje vole kazati "stanja virtualne valute" dobiti na vrijednosti u odnosu na ostale svjetske valute i brzo dostići paritet s američkim dolarom te da će dobrostojeća ekonomija u eurozoni u društvu s niskom inflacijom doprinijeti i stabilnoj cijeni eura.

Jedna od poruka s jučerašnje svečanosti bila je i odlučnost Europljana da se Europska unija, kao prostor slobode, mira, stabilnosti i prosperiteta za sve njezine građane što prije proširi novim članicama. Danas, zadnjeg dana godine, u Bruxellesu nas čeka velik broj manifestacija koje će – obećali su nam organizatori – kulminirati prvo rasprostiranjem do sada bez konkurencije najveće europske zastave na veliku dvadesetokatnu fasadu zgrade Europske komisije Charlemagne i potom, na prijelazu godina, svečanošću svjetla i zvuka i, dakako, odbrojavanjem zadnjih sekunda razdoblja u kojemu se plaćalo nacionalnim valutama.

Malo je tko od građana Unije uopće svjestan veličine promjena – za sada, nova se valuta dočekuje s puno entuzijazma i mnogo manje skepse nego što se još nedavno očekivalo i malo je ljudi koji ovog zadnjeg dana u godini ne šuškaju paketićem s kovanicama eura.

XS
SM
MD
LG