Linkovi

Bush: Ako je živ, bin Laden će biti izveden pred lice pravde (28/12/01) - 2001-12-28


Predsjednik Bush je ponovio da će Osama bin Laden biti izveden pred lice pravde neovisno o tome koliko će vremena proteći. Tijekom konferencije za novinstvo na svom ranču u Teksasu, predsjednik je rekao da je Osama bin Laden u bijegu, ako je još uopće živ.

Upitan izmiče li bin Laden američkoj potrazi gospodin Bush je odgovorio: “Prije mjesec dana on je kontrolirao cijelu zemlju, a danas možda kontrolira samo jednu pećinu”.

Uz predsjednika na konferenciji za novinare sudjelovao je i zapovjednik američkih operacija u Afganistanu, general Tommy Franks. Obojica su istaknuli da će se američke akcije u Afganistanu nastaviti koliko god to bude potrebno.

Pentagon ne isključuje nastavak bombardiranja

Pentagon je priopćio da neće isključiti mogućnost nastavka zračnih udara u Afganistranu čak i ako nova prijelazna vlada zatraži da se napadi prekinu.

Glasnogovornica Pentagona je izjavila da će Sjedinjene Države nastaviti surađivati s prijelaznom vladom.

Ranije u Kabulu, glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane izjavio je da bi vlada mogla zatražiti od Washingtona prekid bombardiranja, možda već kroz nekoliko dana.

Rumsfeld: Neki čelnici talibana i al-Qaide možda u Iranu

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su neki visoki čelnici talibana i al-Qaide možda pobjegli u Iran.

U intervjuu za dnevni list Baltimore Sun gospodin Rumsfeld je rekao da o tome nema čvrste dokaze, ali je dodao da je Iran zemlja u koju su neki od njih nedvojbeno otišli.

Ranije je gospodin Rumsfeld priopćio da će zarobljeni talibani i pripadnici al-Qaide biti prebačeni u američku mornaričku bazu Guantanamo Bay na Kubi, ali je istaknuo da nema planova da se u toj bazi održe vojna suđenja.

Europska unija objavila popis terorističkih organizacija

Europska unija je objavila popis 12 organizacija i 30 pojedinaca za koje se tvrdi da pomažu terorizam. Na taj način otvoren je put za zamrzavanje njihove imovine i druge mjere.

Među organizacijama koje su navadene nalaze se Baskijska separatistička organizacija ETA, španjolska ljevičarska skupina G-R-A-P-O, odmetnute frakcije IRE, protestanske militane skupine u Sjevernoj Irskoj i tri organizacije sa sjedištem u Grčkoj.

Od arapskih organizacija navedeni su Hezbollah i Palestinski islamski jihad.

XS
SM
MD
LG