Linkovi

WP: Washington više ne gubi stanovnike (28/12/01) - 2001-12-28


Osim vanjskopolitičkih tema, koje zauzimaju najvidljivija mjesta na naslovnicama jutrošnjih novina, "Washington Post" izvješćuje o jednoj, za američki glavni grad iznimno važnoj stvari - broj stanovnika u Distriktu Columbia praktički se nije izmijenio u 15 mjeseci nakon popisa stanovništva iz 2000-te godine. Za Washington je to, prema demografima, povijesna prekretnica, jer je grad već dva desetljeća gubio stanovnike u korist virđinijskih i merilendskih predgrađa.

Trenutan broj stanovnika glavnog grada je 571 tisuća 822. Tijekom devedesetih, Washington je svake godine gubio barem dva posto stanovnika. Inače, broj stanovnika samog grada ne treba brkati s brojem stanovnika metropolitanske regije - onih koji žive oko grada, gravitiraju prema njemu, a mnogi u njemu i rade, je oko 4 milijuna!

U istom članku, citirajući najnovije podatke Saveznog ureda za popis stanovnika, koji će danas biti predstavljeni na posebnoj tiskovnoj konferenciji, Washington Post piše da Sjedinjene Države danas imaju 3 milijuna i 400 tisuća stanovnika više nego u travnju prošle godine, kada je proveden popis stanovništva. Najveći rast broja stanovnika događa se na zapadu i jugu zemlje.

Iz "Los Angeles Timesa" izdvajamo veliku ispriku direktorice tamošnje državne lutrije svim klijentima. Isprika dolazi nakon što je ustanovljeno da je kalifornijska državna lutrija prodavala lutrijske listiće za pojedine igre na sreću još godinama nakon što su u tim igrama bili osvojeni svi glavni dobici. S obzirom da je javnost ozbiljno izgubila povjerenje u lutriju, ova se ustanova trudi poboljšati svoj ugled s posebnom nagradom od milijun dolara za sve one koji su kupili takve zasigurno nedobitne listiće.

XS
SM
MD
LG