Linkovi

Afganistanska nova vlada (28/12/01) - 2001-12-28


Zahvaljujući koaliciji protiv terorizma, na čelu sa Sjedinjenim Državama, Afganistan je sada oslobođen od represivnih talibana i terorističke organizacije al-Qaida. No, nakon dvadeset-tri godine rata i pet godina vladavine talibana, Afganistan je ekonomski potpuno uništen i bez infrastrukture. Ljudi su duboko podijeljeni po etničkoj i plemenskoj pripadnosti. Glad, bolesti i siromaštvo su endemični.

Sada predstoji zadatak obnove razorene zemlje. Afganistan je poduzeo važan korak stvaranjem prijelazne uprave, na čelu s Hamidom Karzaijem. "Sretni smo što danas možemo vidjeti sunce kako ponovno izranja nad našom zemljom," rekao je gospodin Karzai u govoru koji je pročitao na jezicima Pašto i Dari, glavnim jezicima Afganistana. "Obećavam vam da ću ispuniti svoj zadatak da donesem mir."

Oko dvije tisuće afganistanskih uglednika i stranih diplomata prisustvovalo je polaganju prisege 32-člane administracije gospodin Karzaija. Prijelazna vlada uključuje žene, a bit će na vlasti tijekom šest mjeseci. Tradicionalni savjet plemenskih starješina izabrat će vladu koja će upravljati kroz dvije godine, dok ne bude spreman novi ustav.

U međuvremenu, oko pet tisuća pripadnika mirovnih postrojbi Ujedinjenih naroda bit će poslano u Afganistan. Njihova će misija biti održavanje sigurnosti za vladu kao i pomaganje uspostavljanja i obuke novih afganistanskih sigurnosnih snaga i vojske. Istodobno, koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama nastavit će tragati za ostacima talibana, te za Osamom bin Ladenom i njegovom mrežom al-Qaida.

Afganistan je sučeljen s ogromnim izazovima. Humanitarni djelatnici upozoravaju na široko rasprostranjenu glad tijekom zime. Milijuni afganistanskih izbjeglica još uvijek su u susjednim zemljama. Financije zemlje su u rasulu. Međutim, Sjedinjene Države i druge vlade nude i osoblje i opremu i milijune dolara za humanitarnu pomoć i obnovu.

Razumljivo, u afganistanskom narodu postoji i oprez i nesigurnost u budućnost. Žene su posebice zabrinute oko ponovnog zadobijanja prava koja su izgubile pod vladavinom talibana. Međutim, ne može uopći doći u pitanje da prava svih Afganistanaca trebaju biti zaštićena. Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, "Afganistanski narod zaslužuje pravednu i stabilnu vladu, vladu koja je širokih temelja, multietnička, i koja štiti prava i dignitet svih afganistanskih građana, uključujući žene."

XS
SM
MD
LG