Linkovi

Osama bin Laden traži od muslimana da pokrenu vojni i gospodarski džihad protiv SAD (28/12/01) - 2001-12-28


Jučer je diljem Bliskog istoka emitirana video snimka Osame bin Ladena, koja je vjerojatno snimljena tijekom nekoliko posljednjih tjedana. Izvatci ove snimke emitirani su po cijelom svijetu prekjučer, no tek sinoć je katarska kablovska televizijska mreža al-Jazeera emitirala video snimku u cjelini.

Na toj video snimci Osama bin Laden traži od muslimana da pokrenu vojni i gospodarski džihad, odnosno sveti rat, protiv Sjedinjenih Država. Bin Laden naglašava potrebu da se nastavi borba, odnosno džihad, protiv Amerike i to u ekonomskom i u vojnom smislu. Napominje da je, uz božju volja, Amerika na uzmaku i da u ekonomskom smislu još uvijek krvari. No bin Laden poručuje kako treba biti još napada i mladi ljudi - po njegovim riječima - trebaju se više truditi kako bi pronašli načine da se napadne središnji dio američke ekonomije.

Nije jasno gdje je video snimljen, a bin Laden je istaknuo u jednom dijelu kako on govori 90 dana nakon napada od 11 rujna, što znači da je snimak mogao biti napravljen tijekom nekoliko posljednjih tjedana. Abdel Moneim Said nalazi se na čelu Centra Ahram za političke i strateške studije u Kairu. On kaže da trideset i tri minute dugačka video snimka ukazuje da je pred Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima još posla koji treba obaviti ukoliko žele Osami bin Ladenu učiniti kraj. "Vrpca ukazuje Sjedinjenim Državama na to da jedan od glavnih ciljeva kampanje još nije ostvaren. Također znači da on nastavlja slati signale bilo kome tko ga podržava diljem svijeta".

Američke snage pretraživale su spilje u planinskom području Tora Bore gdje su se posljednji put pojavili borci iz bin Ladenove al-Qaide. No američki dužnosnici govore već tjednima kako nema znakova da se on nalazi oko Tora Bore.

Ova posljednja video vrpca pokazuje bin Ladena odjevenog u zelenu maskirnu vojnu jaknu kako govori ispred smeđe pozadine sa strojnicom sa strane.Dok govori drži lijevu ruku nepomičnom, tako da nije jasno izbjegava li je koristiti zbog nekog problema ili povrede.

Abdullah el-Ashall stručnjak je za arapska pitanja u Kairu. On smatra da ako je ova posljenja snimka autentična, da bi to mogli biti novi dokazi o umiješanosti Osame bin Ladena u terorističke napade od 11. rujna."Što više dokaza pokažete, oni će sve više teretiti bin Ladena, bar u očima javnosti, a sad ga javnost ne podržava više. Nikog nije briga za njegove ideale".

Na video snimici bin Laden ne preuzima odgovornost za napade od 11. rujna no hvali ih i brani kao - čak i za njega - "teror protiv Sjedinjenih Država". Inače nakon što su prvi izvatci video snmke objavljeni prekjučer, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je izjavio da je riječ o istoj vrsti terorističke propagande koju smo i prije slušali od Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG